Inval FBI in Jacksons 'Neverland'

De FBI heeft dinsdag een inval gedaan in Neverland, het huis van popster Michael Jackson in Californië. De Amerikaanse opsporingsdienst had huiszoekings- en arrestatiebevelen voor Jackson omdat een 12-jarige jongen hem beschuldigt van seksueel misbruik....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

De 45-jarige king of pop was niet thuis: hij is een tv-programma in Las Vegas aan het opnemen. De FBI gaf geen toelichting op het bezoek. Een woordvoerder zei alleen dat 'het huiszoekingsbevel onderdeel is van een voortgaand strafrechtelijk onderzoek'. De televisiestations NBC en Court TV meldden later dat er ook een arrestatiebevel loopt tegen Jackson.

De zanger ontkende dinsdag in een verklaring, kort voor de FBI verscheen, dat hij iets verkeerds heeft gedaan. 'Deze types lijken altijd te voorschijn te komen met een verschrikkelijke beschuldiging als er net een nieuw project, een album, een video uitkomt.' Dinsdag verscheen een verse greatest hits-collectie, met de nieuwe single One More Chance.

Zijn advocaat Brian Oxman voegde toe: 'Dit hebben we eerder gezien. Onze reactie is: ''Hier gaan we weer''.' Volgens Oxman laat de ster zich 24 uur per dag in de gaten gehouden, juist om dit soort klachten te voorkomen.

De juridische zender Court TV onthulde dinsdag dat de jongen uit Los Angeles aangifte heeft gedaan. Details over de aanklacht zijn niet bekend, behalve dat de jongen in therapie zit.

In februari gaf Jackson in een interview met een Britse journalist toe dat hij soms de slaapkamer deelt met jongens die zijn sprookjesachtige Neverland bezoeken. Daar zijn een dierentuin en kermis-achtige attracties, die Jackson nu en dan openstelt voor groepen kinderen. Van seks is geen sprake, zei hij toen. Het zou puur om een soort broederlijke liefde gaan.

Jackson kampt al ruim een decennium met verdenkingen van kinderseks. In 1994 trof hij een schikking met een 14-jarige jongen die eveneens beweerde dat de popster hem had misbruikt. Jackson betaalde de eiser miljoenen dollars, en er kwam nooit een onderzoek of een strafzaak.

De ster is de afgelopen jaren veel in het nieuws, maar zelden vanwege zijn muziek. Zijn plastische chirurgie en steeds wittere gelaatskleur zijn voer voor de roddelbladen. Een jaar geleden haalde hij de wereldpers toen hij in Berlijn, staand op een balkon, zijn baby hoog boven de grond liet bungelen.

En in juni van dit jaar schikte hij een zaak met een voormalige adviseur voor twaalf miljoen dollar. Hij was destijds bezorgd dat de boze ex-werknemer financiële details over zijn imperium naar buiten zou brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden