Dans

Introdans brengt met End of Season een levenslustig programma ★★★★☆

Het originele damestrio Pro Forma, met gastdansers Lize Wubbels en Eva Eikhout, is een juweeltje.

Annette Embrechts
Pro Forma van choreograaf Adriaan Luteijn door met vanaf links Lize Wubbels, Elena Pampoulova en Eva Eikhout.  Beeld Hans Gerritsen
Pro Forma van choreograaf Adriaan Luteijn door met vanaf links Lize Wubbels, Elena Pampoulova en Eva Eikhout.Beeld Hans Gerritsen

Als er deze weken toch veel in voetbaltermen gesproken wordt: de gelauwerde breakdancer Redouan Ait Chitt (alias Redo) gaf een paar jaar geleden een geweldige voorzet in de danswereld door zijn 6-0 achterstand bij de geboorte expliciet te benoemen. Zijn lichaam mist een aantal ledematen en gewrichten. Toch heeft hij zich nooit laten belemmeren te ‘scoren’ op het internationale podium. Sterker nog: het maakt hem tot een uitzonderlijke danspersoonlijkheid met unieke bewegingskwaliteiten.

Tijdens de tweede halve finale van het Songfestival had ook iedereen het over die fantastische danser die de aftrap deed. Redo dus. Bij Introdans luistert hij nu ook het bruisende, negendelige programma End of Season op met een gastoptreden. Na de even gespierde en indrukwekkende als verfijnde en gedetailleerde buikdanssolo van Rutkay Özpinar verleidt Redo het publiek anders te kijken naar perfectie en expressie in dans. En daarmee geeft hij weer een assist, dit keer aan gastdanseres Eva Eikhout, die misschien wel met 10-0 achterstand ter wereld kwam door het aangeboren FFU-syndroom. Deze presentator van BNNVARA mist armen en benen. Maar choreograaf Adriaan Luteijn, expert op het gebied van inclusief denken, weet haar persoonlijkheid en fysieke uiterlijk fantastisch te benutten voor een origineel damestrio, getiteld Pro Forma – een nieuwe bijdrage aan zijn bijzondere serie De Ontmoeting. Samen met plus size danseres Lize Wubbels en de (zwangere) Introdanseres Elena Pampoulova positioneert hij Eikhout in een even brutaal als elegant trio. De vrouwen dagen elkaar flink uit op een instabiel podium. Ze rollen ritmisch ervan af, trekken soms samen op, vormen een swingend trio met zwiepende paardenstaarten om op een onbewaakt moment ook de vloer onder de ander pseudovenijnig weg te trekken.

Speeltuin

Pro Forma is een juweeltje dat qua lef goed past binnen de rest van het levenslustige programma. Alsof de Introdansers aan het slot van het seizoen een nieuwe speeltuin mogen betreden, zo energiek bestormen ze de verschillende podia in Musis en Stadstheater Arnhem. Percussie overheerst in de composities. Maar daarop blijken de voeten alle kanten op te kunnen. Van jazzy swing tot Afrikaans hoefgetrappel en van flinke afzetsprongen tot spinnen op de grond.

Soul Drums van choreograaf Ruben Chi door Introdans Beeld Hans Gerritsen
Soul Drums van choreograaf Ruben Chi door IntrodansBeeld Hans Gerritsen

De Arnhemse choreograaf Ruben Chi debuteert bij Introdans met een uitbreiding van een elders gemaakt hiphoptrio. In Soul Drums heeft hij goed oog voor diepte in het ensemble door telkens uit de groep van drie vrouwen en zeven mannen duetten of trio’s los te maken, met een andere dynamiek. De vaart overheerst, maar op de flanken landt zijn choreografie beter. Iets minder onrust zou Soul Drums nog goed doen. Maar Soul Drums maakt nieuwsgierig naar meer werk dat Chi voor Introdans gaat maken.

Vuurpijl

Ook de Israëlische choreograaf Nadav Zelner mag debuteren bij het Arnhemse gezelschap, met het bestaande duet Kav Shalosh, nu gedanst door twee mannen van Introdans in een soort van piratentenue. Ze springen krachtig en kameraadschappelijk over het podium, blootsvoets, maar eerlijk is eerlijk, het is voorbij nog voor je erin zit. Alsof er een vuurpijl het veld op is geschoten. Maar in het geheel van het vurige End of Season misstaat het verder niet.

End of Season

DANS

★★★★☆

Door Introdans met gastdansers Rutkay Özpinar en Redouan Ait Chitt. Choreografieën van Adriaan Luteijn, Ruben Chi, Nadav Zelner en Robert Battle.

23/6, Musis en Stadstheater Arnhem. Aldaar vandaag en morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden