Into the Abyss, Terminator 3, I Am Legend, Predator

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
Beeld uit 'Into the Abyss' Beeld filmstill
Beeld uit 'Into the Abyss'Beeld filmstill

Into the Abyss (Werner Herzog, 2011)
Canvas, 23.35-01.20 uur

Een van de sterkste documentaires van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) van 2011 verhaalt over de doodstraf, zoals wel meer documentaires dat doen. Maar wanneer een vermaarde filmmaker als Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) in Texas in een moordzaak uit 2001 duikt die een man op death row deed belanden, ontstaan er dankzij zijn onverwachte vragen en opmerkingen unieke verhalen. Herzog schetst een maatschappij waar geweld aan de orde van de dag is en lijkt zich vooral te verbazen over de soms zo dubbelzinnige of laconieke houding ten opzichte van het leven. Alle kanten van de zaak komen in beeld; daders, slachtoffers en de man die ruim honderdtwintig executies op zijn naam heeft staan.

undefined

Terminator 3: Rise of the Machines (Jonathan Mostow, 2003)
RTL 7, 20.30-22.35 uur

Tien jaar na de gebeurtenissen in deel 2 sturen de boosaardige machines uit de toekomst opnieuw een robot naar het heden om verzetsstrijder John Connor te vermoorden. En weer mag Arnold Schwarzenegger, hier in zijn laatste hoofdrol voor zijn carrière als 'governator', hem beschermen. Minder fris, variërend en diepgaand dan zijn klassieke voorgangers, maar met fraaie actiescènes en een onorthodox slot.

undefined

Arnold Schwarzenegger in Terminator 3: Rise of the Machines (2003) Beeld C-2 Pictures
Arnold Schwarzenegger in Terminator 3: Rise of the Machines (2003)Beeld C-2 Pictures

I Am Legend (Francis Lawrence, 2007)
Veronica, 20.35-22.30 uur

Meer dan andere filmhelden wordt Robert Neville, opvallend ingetogen en overtuigend gespeeld door de doorgaans zo uitbundige actieheld Will Smith, in I Am Legend indringend met zichzelf geconfronteerd. Wanneer New York wordt geëvacueerd omdat een levensbedreigend virus de stad bedreigt en hij afscheid moet nemen van zijn gezin, loopt er een niet te missen traan langs zijn gezicht. Dit soort ontroerend bedoelde momenten laten zien dat het hier niet om een gewone actiefilm gaat. In het ijzersterke eerste deel van de film doolt de wetenschapper als een van de weinige overlevenden van een virale ramp door een als Pompeï stilgevallen New York. Hij gaat op zoek naar andere overlevenden en naar een medicijn tegen de soort hondsdolheid waaraan de meeste andere overlevenden zijn bezweken. Geen ander mens krijgen we te zien. Actie ook nauwelijks, met uitzondering van de openingsscène, waarin Neville met zijn hond Samantha achter een roedel herten aan jaagt. Verder is het stil en praat Neville tegen zijn hond, tegen etalagepoppen die hij als vrienden is gaan beschouwen en tegen zichzelf. In die stilte wordt overtuigend de kiem gelegd voor de afwikkeling van het verhaal, dat weliswaar naar het einde toe conventioneler en sentimenteler wordt, maar door het sterke fundament uit het begin uitstekend te pruimen is.

undefined

Will Smith in I Am Legend (2007) Beeld Warner Bros
Will Smith in I Am Legend (2007)Beeld Warner Bros

Predator (John McTiernan, 1987)
RTL 7, 22.35-00.45 uur

Bijzonder onderhoudend spektakel uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger. De spierbundel duikt als leider van een ietwat dubieus groepje commando's diep in de Zuid-Amerikaanse jungle om, geheel des jaren tachtigs, een groepje communistische rebellen uit te schakelen. Daarop krijgt hij te maken met een buitenaardse tegenstander van formaat: een soort hightechpanter met reptielenkop, rastavlechten, laserwapen en infraroodvizier. Eén voor één leggen de soldaten het loodje, tot alleen Schwarzenegger overblijft. De vervolgfilms mag u met een gerust hart overslaan.

undefined

Monster in Predator (1987) Beeld Amercent Films
Monster in Predator (1987)Beeld Amercent Films
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden