Intiem optreden Radiohead draait puur om de muziek

Het blijft een verrassing te horen hoe een publiek de driestemmige zang van een band oppikt. In het middenstuk van Radioheads Paranoid Android stijgt een uitverkochte Heineken Music Hall met zanger Thom Yorke op als engelenkoor. Hoefde hij niet eens om te vragen, gebeurde zomaar. Je zou het nummer een gouwe ouwe kunnen noemen, als zo'n uitdrukking bij een band als Radiohead niet zo ongepast triviaal zou klinken.

Radiohead vrijdagavond in de Heineken Music Hall. Beeld EPA
Radiohead vrijdagavond in de Heineken Music Hall.Beeld EPA

Maar wie verwacht dat de meest vernieuwende band in popmuziek na vier jaar afwezigheid het Nederlandse publiek trakteert op een compilatie crowdpleasers komt bedrogen uit. Hier wordt geen tijd verspild aan een hernieuwde kennismaking, waarin banden moeten worden aangehaald met gemeenschappelijke ervaringen, hits als Karma Police of How To Disappear Completely. Nee, het nieuwe materiaal van Radioheads onlangs online verschenen album A Moon Shaped Pool doet dienst als 'moeilijke' introductie. En de hogepriesters van popmuziek, wijden zich aan het begin van het concert aan iets dat voelt als een in zichzelf gekeerde eredienst, ernstig en ongenaakbaar. De euforie van York, de ogen gesloten in een continu zwaaiend hoofd, is van een intieme persoonlijke aard. En de videoschermen tonen slechts close up beelden van de muzikanten. Als om te benadrukken dat het hier zuiver daarom gaat: de muziek.

Maar we begrijpen het en het komt vol binnen bij ons, het publiek, dat de nieuwe nummers enthousiast onthaalt. Vanaf opener Burn The Witch, waarin Jonny Greenwood bewijst dat een gitaar met strijkstok prima dienst doet als strijkje, naar Daydreaming waarin Yorke ten hemel vaart op piano-schapenwolkjes. Tot de ijle atmosfeer in duigen wordt geslagen door het hoekig funky Morning Mr. Magpie.

De band opereert nog steeds ongelooflijk strak al ontbreekt zo aan het begin van een Europese tournee soms de souplesse. My Iron Lung wordt ontsierd door Yorkes door onzekere zang en de elektronische meditatie van Everything in its Right Place wordt verstoord door schoonheidsfoutjes. Maar die nerveuze delirium tremens groove van Idioteque laat je nog steeds naar adem happen en melancholie klinkt zelden zo mooi als in een nummer als Reckoner. Na tweeënhalf uur reizen door een indrukwekkend repertoire weet je dat Radiohead nog steeds de band is die met het meest eigenzinnige songmateriaal het spectrum aan ontzag, opwinding, verstilling, agressie en ontroering weet op roepen.

Leadzanger Thom Yorke van de Britse band Radiohead tijdens een concert in de Heineken Music Hall. Beeld ANP
Leadzanger Thom Yorke van de Britse band Radiohead tijdens een concert in de Heineken Music Hall.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden