Intervention: intrigerend en bijna genant persoonlijk

In kleine observaties en mooie zinnetjes ontrolt zich een blauwdruk van dolende twintigers. Intervention is soms op het genante af persoonlijk, maar blijft tegelijk intrigeren.

Intervention.Beeld Frascati Producties/Naomi Velissariou

Ravi en Luna zijn vrienden. Ze lachen met elkaar, geven elkaar tips en leren salsa dansen met behulp van hun laptop. Ze worstelen ook met hun vriendschap en vooral met zichzelf. Wie zijn ze? Wat is hun identiteit? Zijn ze wel authentiek? In Intervention ontleedt theatermaakster Naomi Velissariou deze vriendschap. Zelf speelt ze Luna, acteur Bram Suijker is Ravi.

Intervention begint grappig: Ravi leert dansen, Luna neemt een reptiel mee, ze lachen te veel, te hard, te hol. Al snel blijkt dat ook hun levens een beetje hol zijn. Steeds wanhopiger gaan ze op zoek naar zingeving. Het is de prelude van wat zich in anderhalf uur voltrekt: een openbare therapeutische sessie. Met rollenspel, psychologische experimentjes, huilbuien en het blootleggen van de ziel.

Luna is daarbij de bijdehante, verbaal begaafde doordrammer, Riva de naïeve lieve jongen. Naar later blijkt gaat hij gebukt onder angsten en worstelt zij met een aangeboren vorm van narcisme. Luna huilt graag in haar eentje voor de spiegel, Riva verschuilt zich achter zijn computerproblemen.

Aanvankelijk in kleine observaties en mooie zinnetjes ('Wij romantiseren ons eigen ongeluk') ontrolt zich een blauwdruk van dolende twintigers. Intervention is soms op het genante af persoonlijk, maar blijft tegelijk intrigeren. Vooral Velissarious stotterende monoloog over de verworvenheden van het hippe leven is zenuwslopend. Bram Suijker (goed acteur trouwens, met zijn sterke tekstbehandeling!) neemt ten slotte het woord. Hij rekent af met de vriendschap, herneemt zich en gaat zijn eigen weg. Het meisje kan niets anders doen dan al even eenzaam de zaal verlaten.

Intervention Concept & regie: Naomi Velissariou. Eindregie: Gillis Biesheuvel. In Theater Frascati Amsterdam, 5/6; daar t/m 12/6 en tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden