Interstellar: wormgaten en Matthew McConaughey

Het nieuwe culturele seizoen begint dit weekeinde met de Uitmarkt in Amsterdam. Voor de kunstredactie het moment om vooruit te blikken. We selecteerden uit het aanbod tot eind 2014 de exposities, voorstellingen, concerten en evenementen waarnaar we reikhalzend uitzien. 15 verwachte hoogtepunten.

Bor Beekman
Interstellar gaat over wormgaten in het heelal. Beeld NASA, ESA
Interstellar gaat over wormgaten in het heelal.Beeld NASA, ESA

Nog niemand weet waar Interstellar over gaat. Iets met een wormgat en Matthew McConaughey. Het wordt geniaal, natuurlijk.

Wormgaten manifesteerden zich al vaker, in Hollywood. Van de luchtsluis in Donnie Darko (2001), waaruit een vliegtuigmotor op een Amerikaanse tiener klettert, tot de ruimteachtbaan waarin ­Jodie Foster zich stort in Contact, de tweeënhalf uur durende science­fictionhit uit 1997, die gebaseerd was op een boek van de astrofysicus Carl ­Sagan.

Maar nu zou Steven Spielberg de ultieme wormgat-speelfilm gaan maken, zo berichtte de Los Angeles Times althans in 2007. De regisseur van Close Encounters of the Third Kind en E.T. had daartoe een bod gedaan op een script­idee van de theoretische natuurkundige Kip Thorne, de man die betoogt dat wormgaten - kronkels in de ruimtetijd - in elk geval in theorie het tijdreizen mogelijk maken.

Ook had Spielberg de jonge scenarist Jonathan ­Nolan ingehuurd, broer van de Britse cineast Christopher. En hij stuurde vader Arnold Spielberg (97, een van 's werelds eerste computertechneuten) naar een spoedcursus-wormgattheorie van Thorne, zodat Spielberg zijn eigen kennis middels zijn vader kon bijspijkeren.

Matthew McConaughey red de aarde

Spielberg zag er uiteindelijk toch maar van af; Kuifje lokte, en dat oorlogspaard (War Horse).

De broers Christopher en Jonathan Nolan, die zich dankzij hun Batman-samenwerking The Dark Knight (2008) ondertussen boven aan de Hollywoodpiramide bevonden, besloten het zelf te doen. De hoofdrol gaat worden gespeeld door de inmiddels bijna onvermijdelijke Matthew McConaughey - die zeventien jaar geleden ook al te zien was naast Jodie Foster in ­Contact.

Wat weten we over de film, waar sciencefiction-liefhebbers al het hele jaar naar uitkijken? Vrijwel niks. Matthew McConaughey - na de veel geroemde tv-serie True Detective dus opnieuw het gezicht van een grote productie - laat zijn gezin in de steek om de aarde te redden (iets met voedsel, dat op is), dit in goed gezelschap van Anne Hathaway. En het stel bezoekt hoe dan ook een ijsplaneet. Volgens geruchten op internet zouden de Chinezen óók druk zijn met wormgatkolonisatie - in de film dan.

Dat Nolan - een filmpurist - in elk geval deels op het oude celluloid werkt en ruimteschepen écht liet bouwen, om het ­realiteitsgehalte te vergroten, klinkt prachtig. Vanzelfsprekend was het budget - er is geen ­officiële raming naar buiten gebracht astronomisch.

Interstellar. Beeld -
Interstellar.Beeld -

Belangrijker: de cameraman, of ­director of photography, is het 43-jarige visuele genie Hoyte van Hoytema, uit Dinteloord. Twee maal afgewezen voor het cameraklasje van de Nederlandse Filmacademie, uitgeweken naar de filmschool te Polen. Via Zweden (het vampier-juweel Låt den rätte komma in / Let the Right One In) in Hollywood geraakt (The Fighter, Her).

Nog even, en dan is de man die in eigen land nooit verder kwam dan bordjesklapper op de set van All Stars de eerste Nederlander ooit met een Oscarnominatie voor beste cinematografie.

Interstellar, vanaf 6/11 te zien in de Nederlandse bioscoop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden