Internetter bedolven onder virussen

Amsterdam Elke seconde worden er wereldwijd honderd pogingen gedaan om een computer binnen te dringen. Elke 4,5 seconden is zo’n aanval succesvol....

De golf van inbraakpogingen wordt veroorzaakt door een steeds sterker stijgend aantal virusinfecties, schrijft maker van antivirussoftware Symantec in zijn jaarlijkse rapport over veiligheid op internet.

In 2009 groeide de hoeveelheid ontdekte infecties met 71 procent tot 2,9 miljoen. De helft van alle infecties die het bedrijf ooit ontdekt heeft, verscheen in 2009 op de radar.

De stijging is vooral te wijten aan de populariteit van hulpprogramma’s waarmee amateurcybercriminelen zonder veel technische kennis hun eigen virus kunnen maken. Het bekendste hulpprogramma is Zeus. Het programma is verkrijgbaar vanaf enkele honderden euro’s en stelt gebruikers in staat eenvoudig met het Zeus-virus geïnfecteerde programma’s te maken, waarmee op een andere computer ingebroken kan worden.

Via spammails worden gebruikers naar een website geleid waar zij met een smoes verleid worden software te downloaden. In de software zit het virus verborgen. Het rapport waarschuwt dat het delen van privé-informatie via sociale netwerken als Facebook de kans op een inbraak vergroot. Hackers proberen de kans op succes te vergroten door mails specifieker aan hun slachtoffers te richten. Ze zoeken namen van vrienden of collega’s op sociale netwerken en doen dan net of de mails van die bekenden komen.

Een virus infecteert gewoonlijk honderden tot duizenden computers met het virus. Al die computers tezamen worden een botnet genoemd. Een hacker kan de computers tegelijk aansturen met door Zeus geleverde software en ze bijvoorbeeld gebruiken om een massale aanval te openen op de server van een bedrijf.

Beveiligingsbedrijf RSA maakte zaterdag bekend dat 88 procent van alle bedrijfs-pc’s geïnfecteerd is met Zeus-virussen. De software werkt net als grote softwarebedrijven als Microsoft met een licentiesysteem, een teken van de verregaande professionalisering van de illegale handelaar.

De strijd tegen de virussen wordt heviger. Begin dit jaar is een dubieuze internetprovider uit de lucht gehaald, waar besturingscentra draaiden voor Zeus-botnets. Door deze actie werden grote hoeveelheden geïnfecteerde pc’s oncontroleerbaar en dus nutteloos voor hackers.

Daarnaast moeten internetgebruikers beter geïnformeerd worden over de gevaren op het web en over maatregelen die zij kunnen nemen om zich te beschermen. Vooral in opkomende landen is die informatie hard nodig. Die krijgen steeds meer toegang tot snel internet en dreigen nu centra te worden van cybercriminaliteit, schrijft Symantec.

Maar de laatste tijd komen de bedreigingen voor Zeus ook uit onverwachte hoek. De softwarebesturingscentra die duizenden geïnfecteerde pc’s besturen zijn zo waardevol geworden dat ze steeds vaker zelf het doelwit worden van hackers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.