Internetcafés Rotterdam door ruzies weer dicht

De Rotterdamse cybereuforie was van korte duur. Vorige week waren er in diverse internetcafés nog zo'n 450 computers beschikbaar. Daar zijn er nog 24 van over - allemaal, hoe onhip, in de gemeentebibliotheek....

Van onze verslaggever Fred de Vries

Het begon toen de Britse multinational easyEverything aankondigde in juni op het Stadhuisplein een 24-uurs internetcafé met 350 aansluitingen te zullen openen. KPN wilde de Britten te vlug af zijn en begon iets eerder, twee deuren verder, Time2Surf, waar zeventig mensen terecht konden.

EasyEverything beschuldigde KPN vervolgens van broodroof en stapte naar de rechter, die verordonneerde dat Time2Surf de deuren moest sluiten. Zo geschiedde dinsdag. Maar toen was easyEverything zelf, op last van de gemeente, ook al dicht.

Het 'café' was namelijk in rap tempo verworden tot een hangplek voor groepen Antilliaanse en Marokkaanse jongeren, die er verschillende malen met elkaar slaags raakten. Er werd gestoken en met glazen gegooid. Tot twee keer keer toe moest het internetcafé worden ontruimd. Tevens werd er volgens de gemeente om grof geld illegaal gegokt.

De gemeente wil dat easyEverything nu eerst de juiste vergunning aanvraagt voor het internetcafé weer open mag. EasyEverything vindt dat het geen exploitatie- of horecavergunning nodig heeft en is naar de rechter gestapt. Het kort geding dient vandaag.

De grinnikende derde is HOBI Enterprise, een Rotterdams IT-bedrijfje dat al drie jaar in de Virgin Megastore de internetcorner Cat@Zine runt. Sinds 11 juni beheert HOBI ook internetruimte op de eerste verdieping van de gemeentebibliotheek. Allemaal met de juiste vergunningen. 'De regels die voor ons gelden moeten ook voor easyEverything gelden', zegt HOBI-directeur J. Tdlohreg over het misbaar van de Britse gigant.

De problemen met de groepen jongeren op het Stadhuisplein kwamen voor Tdlohreg niet als een verrassing. EasyEverything was met zijn schermen een soort internetfabriek, waar het moeilijk was de orde te handhaven. Bovendien zat het 'café' op de verkeerde plek. 'Het Stadhuisplein is het Leidseplein van Rotterdam. Daar komen mensen voor een biertje en een date', zegt hij.

EasyEverything trok derhalve niet het hippe volk van de 24-uurseconomie, maar groepen allochtone jongeren voor wie internet een ideale plek is om alles te bekijken en te 'zeggen' wat thuis verboden is. De stunt van easy Everything, voor 2,50 gulden vijf uur internetten, was koren op hun molen. Tdlohreg: 'Dan gaan ze chatten, veel goedkoper dan mobiel bellen. En dat chatten is net een trechter, iedereen komt uiteindelijk op dezelfde site. Dan gaan die groepen naar elkaar wijzen, en loopt het uit de hand.'

Tdlohreg kan het weten. Hij heeft die jongens ook binnen gehad, krijgt ze nog weleens. 'Het is het groepje dat bij Virgin ook flink liep te jatten.' Maar hij en zijn medewerkers hebben problemen weten te voorkomen door meteen in te grijpen als er onheil dreigde. 'Bepaald gedrag tolereer je niet. Te luid praten bijvoorbeeld', zegt Tdlohregs partner C. van Rooij.

'We pakken iedereen individueel aan. Zo van ''jij mond dicht, anders moven''. Ik spreek ze aan vanuit hun eigen cultuur. Dat begrijpen ze', zegt Tdlohreg, zelf van Surinaamse afkomst. 'Als ze het groepsgedrag kopiëren dat bij easy Everything de norm werd, drukken we dat meteen de kop in. Soms leggen we een toegangsverbod op van enkele dagen. In geval van nood hebben we een 06-nummer van een beveiligingsdienst.'

Vandaag sluit Virgin Megastore zijn deuren en moet ook de internetcorner van Tdlohreg daar weg, zodat alleen de ruimte in de bibliotheek overblijft. Maar Tdlohreg treurt niet. Dit jaar wil hij vijf internetcafés elders in het land openen. En op 1 september opent hij het eerste échte cybercafé van Rotterdam, het Internethuis.

Er komen 22 vaste systemen en elf mobiele computers, er mag alcohol worden geschonken en er gelden cafésluitingstijden. Tdlohreg: 'We gaan met pasjes werken. Alleen geregistreerde bezoekers boven de achttien mogen internetten. Streng? Tja, je werkt in een wereld met weinig regels. Daar moet je preventief op inspelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden