Internetbedrijven eens over nieuwe regeling registratie adressen

Een groep van internationale bedrijven die betrokken zijn bij het wereldwijde computernetwerk internet hebben een nieuw systeem opgezet voor de registratie van adressen op het net....

REUTER

Reuter

GENEVE

De overeenkomst, die gisteren is ondertekend, betekent het begin van een nieuw namensysteem op internet dat zichzelf zal reguleren en zal leiden tot concurrentie in de lucratieve 'afkortingenindustrie'.

Op dit moment heeft het Amerikaanse Network Solutions het monopolie op zogeheten algemene afkortingen. Netwerk Solutions gebruikt een aantal afkortingen (zoals com, org en gov) voor de internetnamen van bedrijven of instellingen die een pagina (site) op het net hebben. De afkorting com is gereserveerd voor commerciële bedrijven (bijvoorbeeld www.nl.fortis.com, het internetadres van het financiële concern Fortis), org wordt gebruikt door internationale instellingen en gov voor overheidsdiensten. Daarnaast zijn er nog geografische afkortingen, zoals nl voor Nederland of fr voor Frankrijk. De VS hebben geen afkorting.

Volgens de overeenkomst worden aan deze afkortingen nog een aantal toegevoegd, zoals store, te gebruiken door winkels, arts voor cultuursites en nom voor pagina's van individuele personen.

Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers hadden liever gezien dat de overeenkomst minder snel tot stand was gekomen. Volgens de VS is meer voorbereiding nodig om deze veranderingen te kunnen doorvoeren. De Europese Unie steunt deze opvatting.

Maar volgens Don Heath, internetpionier en voorzitter van de Internet Society, de club waarin de nieuwe afspraken zijn geregeld, hebben overheden altijd een meer voorzichtige benadering. 'Ik ben er volledig van overtuigd dat wij de steun krijgen van de Amerikaanse overheid', aldus Heath gisteren tijdens een persconferentie.

Volgens het Amerikaanse concern MCI, een van de grote bedrijven die toegang bieden tot het net en aanhanger van het nieuwe systeem, zal de overeenkomst ertoe leiden dat internet de snelle commerciële en technologische ontwikkeling kan bijbenen.

Andere bedrijven die de overeenkomst hebben ondertekend, zijn de Amerikaanse computerfabrikant Digital en nationale telecomconcers uit Zweden, Italië en ook Albanië. Het Franse staatsbedrijf France Telecom heeft aangekondigd zich ook binnenkort te zullen aansluiten.

Volgens de overeenkomst zullen in de komende maanden 28 nieuwe registratiebureau's worden opgezet. Internetgebruikers die een nieuwe site willen openen kunnen bij deze bureau's terecht. De prijs voor toekenning van een internetnaam, inclusief de nieuwe afkorting, zal in de buurt blijven van de prijs van 100 dollar die Network Solutions vraagt.

Network Solutions was fel tegenstander van de overeenkomst en heeft erop aangedrongen dat zij de administratie mag blijven voeren over de 'oude' afkortingen. Het contract met de Amerikaanse nationale federatie van wetenschap hiervoor loopt in maart volgend jaar af.

Don Heath zegt niet uit te zijn op een confrontatie met Network Solutions. 'We zouden graag zien dat Network Solutions zich bij ons voegt en meewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe systeem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden