Internetbedrijf eist drie ton van investeringsclub

Showroom.nl eist via een kort geding 3,5 ton van Maurice de Hond en diens eind vorig jaar opgerichte investeringsmaatschappij Internet Competence Network (Icom)....

Icom heeft volgens de website-expoitanten in oktober vorig jaar een lening toegezegd voor dat bedrag. In ruil daarvoor zou de investeringsmaatschappij van Maurice de Hond een belang van 33 procent krijgen in Showroom.nl.

Die transactie is echter nooit tot stand gekomen, omdat de raad van commissarissen van Icom het plan in februari afkeurde. Volgens de commissarissen hadden de plannen onvoldoende kwaliteit. Ook waren de toezichthouders bang dat Showroom.nl teveel concurrentie zou ondervinden.

De oprichters van het Enterse bedrijf trokken eind vorig jaar al bij Icom aan de bel omdat het toegezegde geld maar niet binnenkwam. Zij kregen daarbij het advies vooral door te gaan met de uitbreidingsplannen.

Icom-oprichter De Hond is zich echter van geen kwaad bewust. 'Bij een bedrijf als het onze is het een standaardconditie dat de commissarissen investeringen eerst moeten goedkeuren. Showroom had dat behoren te weten', zegt hij desgevraagd. Het kort geding dient op 9 juni bij de rechtbank in Amsterdam.

De Hond startte Icom september vorig jaar. De participatiemaatschappij stimuleert samenwerking tussen Internetbedrijfjes en begeleidt ze om tot wasdom te komen. Bij de oprichting beschikte de investeringsmaatschappij over een startkapitaal van 12 miljoen gulden.

Zelf zit De Hond voor 30 procent in Icom. Uitgeverij Wegener Arcade, zijn vorige werkgever, heeft een belang van 10 procent.

Voordat hij bij Wegener drie jaar lang de rol kreeg als directeur belast met nieuwe media, was De Hond de man die Gouden Gids op het Internet en cd-roms kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden