Internet verklapt alles over de nieuwste Harry Potter

Vannacht is hij te koop: de nieuwste (en laatste) Harry Potter. Op internet circuleert al een complete versie...

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

‘De twee mannen verschenen uit het niets, enkele meters uit elkaar, op het nauwe, door de maan verlichte weggetje. Even stonden ze stil, met hun toverstaf gericht op elkaars borst. Maar toen herkenden ze elkaar, verborgen hun toverstafjes onder hun mantel, en begonnen kordaat in dezelfde richting te lopen.’

Aldus luidt de eerste alinea van het zevende en laatste deel van de Harry Potter-serie, waarvan wereldwijd intussen 325 miljoen boeken (in Nederland: 5,5 miljoen) zijn verkocht. De liefhebbers kunnen maar beter niet te veel rondstruinen in de krochten van het internet. Want net als bovenstaand begin is ook de afloop zonder veel moeite op het web te vinden.

Vanaf middernacht is het boek officieel te koop, en komt een eind aan de ongekende beveiligingsoperatie die aan de introductie van Harry Potter and the Deathly Hallows (de Nederlandse vertaling, Harry Potter en de Dodelijke Relieken, verschijnt in de nacht van 16 op 17 november) vooraf ging.

Officieel kennen slechts twee personen het manuscript: auteur Jo Rowling en redacteur Emma Mattewson van uitgeverij Bloomsbury. De drukker van de Britse editie liet zijn terrein omheinen en huurde beveiligingspersoneel in.

Toch is de inhoud van het boek uitgelekt. Alleen al in de VS bedraagt de eerste oplage twaalf miljoen stuks. Honderden Amerikanen ontvingen de afgelopen week per abuis al een exemplaar, omdat een postorderbedrijf ze te vroeg had verzonden. Voor 250 dollar kon de slotaflevering de afgelopen dagen al worden gekocht via eBay.

Tientallen Harry Potter-fans wachten donderdag in de rij voor een boekenwinkel in Londen op het langverwachte laatste Potter-boek, dat zaterdag om 00.01 in de verkoop komt. Ook Nederlanders zijn naar Groot-Brittannië afgereisd om bij de eersten te horen die 'Harry Potter And The Deathly Hallows' in hun bezit hebben. (AFP) Beeld
Tientallen Harry Potter-fans wachten donderdag in de rij voor een boekenwinkel in Londen op het langverwachte laatste Potter-boek, dat zaterdag om 00.01 in de verkoop komt. Ook Nederlanders zijn naar Groot-Brittannië afgereisd om bij de eersten te horen die 'Harry Potter And The Deathly Hallows' in hun bezit hebben. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden