Internet bij uitstek een gezinsmedium

Gezinnen met kinderen zijn de fanatiekste gebruikers van internet en mobiele telefoons, meer dan alleenstaanden of samenwonende stellen zonder kinderen.

Van onze verslaggever

Het beeld dat in hedendaagse gezinnen iedereen zich afzondert met zijn eigen computer of telefoon, behoeft bijstelling volgens het onderzoek, waarvoor 2.200 Amerikaanse volwassenen werden ondervraagd.

Dankzij mobiele telefoons houden de leden van het traditionele gezin overdag contact, waar ze elkaar voorheen pas spraken aan het eind van de dag, thuisgekomen van werk of school.

Internetten is ook niet per se een solitaire activiteit. Pew (pdf van rapport) heeft het over een ‘moet je dit zien’-moment: een gezinslid ziet een opvallende website of een leuk filmpje op YouTube en roept de anderen erbij om mee te kijken.

Internet wordt zo op eenzelfde manier gebruikt als televisie: vermaak voor de hele familie. In meer dan 52 procent van de huishoudens met kinderen gaan gezinsleden minstens een keer per week samen online. Dat gebeurt vooral bij gezinnen met meerdere computers in huis (58 procent).

Een kwart van de ondervraagden heeft het gevoel dat de gezinsbanden dankzij internet en mobiele telefoons hechter zijn dan toen zij opgroeiden. Zestig procent ziet nauwelijks verschil, 11 procent meent dat de banden minder zijn geworden.

Het internetgebruik gaat niet ten koste van de tijd die aan andere activiteiten wordt besteed, met twee uitzonderingen: tv en werk. Er wordt minder tv gekeken, maar er wordt vooral meer gewerkt, zowel thuis als op kantoor.

Het gezamenlijke diner – traditioneel het moment voor een gezin om samen te zijn en de dag te bespreken – wordt wel bedreigd door technologie. In de huishoudens met de meeste pc’s en telefoons, wordt minder vaak samen gegeten. Ook zijn de leden van deze technologierijke huishoudens minder tevreden zijn over hun vrije tijd en hun gezin dan gezinnen met minder technologie in huis.

Volgens het onderzoek is in huishoudens van getrouwde stellen met kinderen de meeste technologie te vinden. In 95 procent van deze huishoudens is een of meer mobiele telefoons (tegen 84 procent in alle huishoudens), voor computers is dit 93 procent (tegen 77 procent gemiddeld) en 66 procent heeft een breedbandverbinding (52 procent gemiddeld).

De meeste gezinnen brengen de avond nog steeds samen door. De leden zijn, concludeert Pew, ‘zowel samen met hun gezin als naar buiten verbonden met vrienden of familie elders. Het zijn noch geïsoleerde individuen noch vormen zij het traditionele kerngezin. Eerder zijn de huishoudens actieve plekken voor de wisselwerking tussen individuele activiteit en het samenzijn met de familie.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden