Interessante zoektocht naar Camus' vreemdeling

Alice Kaplan, professor Frans aan de Yale University, schreef een biografie over het boek dat zo'n beetje iedereen in de westerse wereld op de middelbare school heeft gelezen: De vreemdeling (1942) van Albert Camus. Niet alleen is de materie interessant - Camus' debuutroman was een instant-klassieker - Kaplan schrijft er ook helder en vlot over.

Wineke de Boer
null Beeld
Beeld

Looking for The Stranger is het verslag van een zoektocht naar de bronnen voor Camus' roman, maar ook over de omstandigheden waarin Camus het schreef (een donkere hotelkamer in een kil Parijs) en hoe het uitgegeven kon worden tijdens de oorlog. Plus hoe het is ontvangen in Frankrijk en in de Verenigde Staten waar in 1946 een eerste, zeer slechte vertaling, uitkwam.

Looking for The Stranger - Albert Camus and the Life of a Literary Classic

Non-fictie
Alice Kaplan
The University of Chicago Press; 288 pagina's; ca. euro 20,-.

Voor dit boek reisde Kaplan verschillende keren naar Algerije en sprak daar ook met de schrijver van Meursault - contre-enquête (Moussa of de dood van een Arabier), Kamel Daoud. In zijn roman verzon hij het leven van de door Meursault vermoorde Arabier, Daoud geeft hem ouders, een broer die zijn verhaal kan vertellen en een naam. Met aanwijzingen uit biografieën over Camus heeft Kaplan de echte familie gevonden van 'de Arabier' uit De vreemdeling. De overgebleven familieleden herinnerden zich dat het in het echt ging om niet meer dan een vechtpartijtje tussen twee heetgebakerde jongens waarbij geen doden vielen. Mooi voor de onderzoeker en een bonus voor de lezer dat dit is gelukt.

Interessanter zijn Kaplans beschrijvingen van de ontstaansgeschiedenis. Het enthousiasme van schrijver en filosoof André Malraux, een held van Camus, heeft geholpen. Malraux suggereerde Camus een link te leggen tussen de zon en het mes van de Arabier. Na zijn tips heeft Camus een alinea toegevoegd aan de beroemde scène op het strand, het hart van het boek.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden