Interessante reeks buitenbeentjes

Televisiepubliek lijkt meestal omvangrijker dan het is. Maar bij Het Zwarte Schaap zit het publiek ongewoon dicht op elkaar gepropt aan één zijde van de studio, achter een houten hek....

Marijn van der Jagt

'De kudde heeft hem uitgestoten', klinkt het bijbels bij het introductiefilmpje. 'Of heeft hij de kudde verlaten?' Diepman gaat op zoek naar de normen en waarden van onze samenleving, aan de hand van personen die niet aan die normen voldoen.

Het eerste zwarte schaap was vorige week schilderijenvervalser Geert Jan Jansen. De komende weken verschijnen onder anderen Willem Oltmans, Anton Geesink, politicus Jan Nico Scholten en zwerver Nick de Zeeuw. Zij worden geconfronteerd met hun critici.

Dat moet een beeld opleveren van de Nederlandse moraal. In de aflevering van vanavond zit de eigenaresse van een seksshop. In Amerika levert dat een plaats tussen de freaks van de Jerry Springershow op, hier zit Ellen Van der Gang aan de goede kant van het hek. Naast de seksuoloog, de tv-criticus en de IKON-programmabaas. Aan de verkeerde kant zit Menno Buch, de man achter de Veronica-seksprogramma's. Buch heeft een slechte invloed op de seksbusiness, stelt Van der Gang. 'De seks raakt uit op deze manier.'

Het leuke van dit programma is dat het zwarte schaap letterlijk veel ruimte krijgt. De criticasters kunnen het gelijk aan hun kant hebben, ze zitten toch wat sullig achter dat hek. De ster van de avond heeft de halve studio tot zijn beschikking. Zijn blik heeft alle vrijheid om af te dwalen als de praatjes van de kudde hem vervelen.

Het enige gevaar is Inge Diepman. Zij is goed op haar plek in dit programma. Met haar directe, kort afgemeten vragen houdt ze de discussie scherp. En haar neiging om het gevoelsleven van de mens belangrijker te maken dan de feiten is hier nu eens niet storend. Haar psychologiserende vragen staan hier in het kader van de zoektocht naar de moraal. En dankzij Diepmans 'Dat doet jou dus niks?' is Het Zwarte Schaap behalve een maatschappelijk discussieprogramma ook een interessante serie portretten van buitenbeentjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden