tv-recensieemma curvers

Interessant: een datingshow die mensen aan een relatie lijkt te willen helpen

null Beeld

Als al je hoop op reality-liefde is vertrapt, kijk dan Love on the Spectrum.

Van alle manieren om als single aan de man of vrouw te raken, heeft deelname aan een datingshow de kleinste slagingskans. Al mijn hoop op showliefde leek vertrapt, nadat alle singles die dit jaar in Married at First Sight werden uitgehuwelijkt, alweer gingen scheiden. Maar je bent een hopeloze romanticus of niet, dus zat ik dinsdagavond toch klaar: stond er liefde in de sterren voor de gescheiden deelnemers die stug hebben doorgedatet in Married at First Sight – Second Chance?

Natuurlijk niet! Milly koos voor niemand en Marcel uit Delfzijl koos de knap gekapte Sherilee, die hem op hun date kuste alsof ze buiten beeld onder schot werd gehouden. En jawel godnondeju, op haar YouTube-kanaal vertelde @SherileeChristina maandag als een volleerd vlogger dat ze uit elkaar waren.

Ik hield mijn hart vast, voor Love on the Spectrum, de onlangs verschenen Netflixshow waarin we mensen met een autismespectrumstoornis volgen op hun zoektocht naar liefde. Netflix heeft immers óók geen sjiek cv als matchmaker. Eerder dit jaar brachten zij het heerlijk verderfelijke Love Is Blind, waarin hete deelnemers zich ongezien met elkaar verloofden, vooral met het oog op een carrière als influencer. Hun volgende datingshow Too Hot to Handle kon ik zelfs in functie als betaalde tv-kijker niet aanzien.

Maar meteen als de charmante 25-jarige Michael verschijnt, lijkt de Australische serie Love on the Spectrum oprecht geïnteresseerd in zijn leven als single man met autisme. Trouwen is Michaels grootste droom: hij heeft zelfs al een hartvormige fotolijst voor de huwelijksfoto. Michael grossiert in liefdeswijsheden en aan het avondeten met zijn familie foetert hij, tot hilariteit van zijn familie: ‘Veel mensen van mijn leeftijd zijn alleen geïnteresseerd in geslachtsgemeenschap.’

De deelnemers van Love on the Spectrum Beeld Netflix
De deelnemers van Love on the SpectrumBeeld Netflix

We zien ook een tweetal stellen: Ruth en haar verloofde Thomas bijvoorbeeld, die beiden asperger hebben, vertellen ongedwongen en vol humor over hun sprankelende, warme relatie. We zien hoe Thomas Ruth zoent terwijl haar babyslang Cleopatra over haar bril kruipt – het dier helpt bij het verwerken van prikkels.

Love on the Spectrum geeft zo ook een beeld van het alledaagse huiselijke leven van haar deelnemers, en draagt bij aan een gesprek rondom neurodiversiteit. Datingcoach Jodi, die Michael en andere daters op weg helpt, ruimt tussendoor misvattingen en clichés rondom het autismespectrum uit de weg. Soms hebben deelnemers ook even genoeg van de crew. Zo stuurt Kelvin regisseur Cian O’Clery weg, om verder te werken aan een anime-figuur op zijn computer.

Ook voor Michaels eerste date Amanda wordt de spanning van zo’n formele date even te veel. Amanda loopt weg en Michael vraagt nerveus aan O’Clery of hij haar misschien te veel vragen heeft gesteld. Nee hoor, zegt O’Clery. Hier wordt een ongeschreven wet van date-tv overtreden: dat we doen alsof we een vlieg op de muur zijn bij een intieme aangelegenheid.

Juist door de ruimte voor ongeregeldheden voelt Love on the Spectrum oprecht en goedaardig, al wordt de serie hier en daar te sentimenteel en voorzien van iets te oenige muziekjes. Er wordt niemand uitgehuwelijkt, maar met een datingshow die mensen daadwerkelijk aan een relatie wil helpen, sluit ik huwelijksgeluk niet uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden