Intellectuelen ageren tegen Franse regering

De Franse regering heeft een 'oorlog tegen het intellectualisme' ontketend, die gericht is op 'verarming en destabilisatie' van 'alle terreinen die op korte termijn als onproductief, onnuttig of dissident' zijn te beschouwen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Tot de ondertekenaars behoren de filosoof Jacques Derrida, de socioloog Alain Touraine, de filmers Claude Lanzmann en Bertrand Tavernier en theaterregisseuse Ariane Mnouchkine. Ook enkele linkse politici, onder wie de socialistische oud-premier Rocard en europarlementariër Cohn-Bendit (Groenen), delen de kritiek dat er sprake is van een 'nieuw anti-intellectualisme van de staat'.

De regeringsmaatregelen waarop wordt gedoeld, variëren van een verslechterde werkloosheidsregeling voor personeel in de culturele sector via een gebrek aan middelen voor wetenschappelijk onderzoek tot verzet onder advocaten en rechters tegen een nieuwe wet op de georganiseerde misdaad, die te veel bevoegdheden aan politie en justitie zou geven.

De opstellers van de petitie zien in al deze maatregelen een samenhangend beleid van de regering, bedoeld om intellectuele beroepsgroepen het leven zuur te maken.

Premier Raffarin, die zich er altijd op voorstaat een vertegenwoordiger van het stilzwijgende Frankrijk te zijn en ook nooit een onder intellectuelen hoog aangeschreven opleiding heeft gevolgd, reageerde donderdag met de opmerking dat er 'geen monopolie op intelligentie' bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden