Review

Integrale beluistering is aan te bevelen: zo verslavend is hun muziek

CD (pop) - Singles 1978-2016 van The Fall

Om te kunnen herleiden waar een band als bovengenoemd Shame zijn muziek onder meer vandaan haalt, kun je terugvallen op de eind vorig jaar verschenen prachtbox van The Fall. Een betere manier voor niet ingewijden om kennis te nemen van het immense oeuvre van de idiosyncratische Mark E. Smith (enig vast bandlid) is er niet.

Tientallen studioalbums, een forse rij liveplaten en diverse compilaties beslaat de Falldiscografie inmiddels, en hoewel ernstig ziek, blijft Smith (60) platen uitbrengen.

Strikt genomen is The Fall een echte albumband, maar hun singles mogen er zijn. Voor het eerst zijn die alle 51 verzameld op drie cd's, terwijl een zeven cd's tellende editie van de box ook nog eens (bijna) alle b-kantjes bevat.

Nummers als How I Wrote Elastic Man, Kicker Conspiracy, Mr. Pharmacist en Hit the North klinken nog net zo dwars en opzwepend als pakweg dertig jaar geleden.

Maar het zijn de minder bekende late singles die het meest verrassen. Smith is blijven sneren en zijn teksten zijn nooit minder cryptisch geworden. Hoewel de stuwende bas en krassende gitaren altijd ijkpunten bleven, is The Fall ook flink gaan experimenteren met elektronica. Integrale beluistering is aan te bevelen, gevolg is alleen wel dat je daarna voorlopig niks anders dan The Fall hoeft te horen. Zo verslavend is hun muziek.

Singles 1978-2016

Pop
The Fall
Cherry Red/Suburban