Institut Néerlandais blijft wellicht toch open

Het Institut Néerlandais (IN) in Parijs blijft wellicht toch open, en mogelijk zelfs op dezelfde locatie. Dat bleek vrijdagmiddag op de residentie van de ambassadeur, waar het personeel steunbetuigingen kwam overhandigen.

Van onze correspondent ArieJan Korteweg

'Het is nooit de bedoeling geweest de subsidie voor cultuur in Parijs te staken', zei ambassadeur Ed Kronenburg na het officiële gedeelte. 'Ons gaat het erom hoe dat geld wordt uitgegeven.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken subsidieert het Institut Néerlandais jaarlijks met 1,4 miljoen euro. Daarnaast wordt een half miljoen aan huur betaald voor het grote pand van het IN. Dat pand is eigendom van Custodia, de stichting die de kunstcollectie van de Nederlandse verzamelaar Frits Lugt beheert. Custodia was in 1957 een van de oprichters van het IN, waar regelmatig werken uit die collectie worden geëxposeerd.

Buitenlandse Zaken zet vraagtekens bij de hoogte van de huur en zou minder innige banden met Custodia willen. De ambassadeur zei zich te kunnen voorstellen dat het pand culturele activiteiten behoudt. Dat kan onder auspiciën van de ambassade, die dan net als die in Berlijn, Londen en de Verenigde Staten een cultureel attaché krijgt. Een deel van het gebouw zou een andere bestemming moeten krijgen. Volgens de ambassadeur gaat nu te weinig geld naar programmering en te veel naar het gebouw. De taalafdeling, eerder dit jaar wegbezuinigd, moet volgens hem 'goed op eigen benen worden gezet'.

Ook voorzitter Pierre Nijnens van het stichtingbestuur van Custodia ziet mogelijkheden. 'Binnen de grenzen van de redelijkheid is alles bespreekbaar, dus ook de hoogte van de huur', zegt Nijnens. 'We vinden het belangrijk dat het IN behouden blijft. Voor ons is de combinatie met Custodia essentieel.' De huur bedraagt volgens hem tweederde van de marktprijs. Volgende week is er een nieuw gesprek met het ministerie.

Goedkoper
Ook het personeel van het Institut Néerlandais voelt wel voor lossere betrekkingen met Custodia. 'We zouden graag zelf de beschikking over de huursubsidie willen hebben', zegt personeelsvertegenwoordiger Harrie Bos. 'We denken dat het veel goedkoper kan.'

Trendwatcher Lidewij Edelkoort, een van de mensen uit Franse en Nederlandse culturele kringen die bij de protestactie aanwezig waren, noemt het Institut een belangrijke link tussen beide landen. 'Met iets meer budget zou nog veel meer reuring kunnen worden gemaakt.'

De Franse fotografiedeskundige Gabriel Bauret kwalificeert het IN als 'een van de beste instituten van Parijs.' 'Cultureel toerisme is belangrijk voor Nederland. Met het IN heeft u een prachtige vitrine.'
Vanaf volgende week woensdag is in het IN Through an open window te zien, hedendaagse kunst uit de collectie van de Rabobank van onder andere Marlene Dumas, Aernout Mik, Michael Raedecker en Marina Abramovic.

Ook de Nederlandse instituten in Damascus, Amman en Beiroet vechten voor hun voortbestaan. Die vallen onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat de subsidie per 1 januari 2013 wil stopzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden