'Inspraak komt pas als het klooster al gesloopt is'

Meerssen zou laatste klooster willen slopen ‘uit winstbejag’...

MEERSSEN ‘Ze hebben al vier kloosters gesloopt, en nu willen ze ook nog het laatste slopen’, briest Jacques Giessen. ‘Kijk eens hoe mooi en nederig het oude klooster van de Kleine Zusters van Sint Joseph erbij ligt ten opzichte van de Basiliek van het Heilige Sacrament. Daar zet je toch geen modern appartementencomplex neer, dat ook nog eens groter wordt dan de basiliek?’

Burgeroproer in Meerssen, vlakbij Maastricht. Het gemeentebestuur heeft een sloopvergunning afgegeven voor de sloop van het zusterklooster. Uit een enquête van oppositiepartij CDA onder 3.000 burgers blijkt dat 96 procent tegen sloop is. Daarnaast verzamelde actievoerder Giessen, oud-directeur van de Toneelacademie in Maastricht, ruim duizend handtekeningen.

Ook de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) is het niet eens met de gemeente. Volgens de dienst maakt het pand deel uit van ‘een uniek ensemble van religieus erfgoed’ en zou ‘een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst zonder meer terecht zijn’.

De gemeente houdt voet bij stuk. ‘Het traject van de sloop gaat door’, zegt VVD-wethouder John Ummels. ‘Het is geen monument, technisch moeilijk aan te passen en het heeft geen relatie met de andere gebouwen.’

Het klooster, in baksteen opgetrokken en ontworpen door architect Jos Cuypers – die onder meer ook tekende voor de effectenbeurs in Amsterdam en de Sint Bavo-kathedraal in Haarlem – ligt in het hart van Meerssen. De gemeente kocht het pand in 2006 van de nonnen. Tot voor kort werd het voormalige klooster bewoond door een echtpaar. In afwachting van de sloop staat het leeg. De glas-in-loodramen zijn al verwijderd.

De gemeente heeft onderzocht of het verbouwd kon worden tot appartementengebouw of hotel. Dat kostte te veel geld. Volgens de tegenstander heeft het gemeentebestuur (VVD, Partij Groot Meerssen, PvdA/GroenLinks) uit louter financiële overwegingen voor sloop gekozen. ‘Een nieuw appartementencomplex levert meer geld op, dat ze mooi kunnen gebruiken voor de uitbreiding van het gemeentehuis’, smaalt Giessen. Wethouder Ummels vindt dat te kort door de bocht: ‘Het is én financieel én waardestelling én ontwikkelingsvisie.’ De coalitiepartijen in de raad steunen hem.

Volgens Giessen speelt de gemeente een sluw spelletje. ‘Er ligt nog niet eens een plan voor het appartementencomplex dat er moet komen. Daar krijgen we nog inspraak in, zeggen ze. Maar dan is het klooster al gesloopt. Mooie inspraak is dat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden