De gidsCultuurtips

Inspiratie voor een weekend vol cultuur van onze kenners

Zin om naar de film of het toneel te gaan? Hier vindt u de beste tips op het gebied van fotografie, beeldende kunst, series en theater.

Muziek

Amenra: the Building of the Free Church

27 t/m 29/9, Paradiso en De Brakke Grond in Amsterdam

Een van de mooiste heavy bands van de afgelopen decennia is, dat weet iedere liefhebber, Amenra uit België. De band weet verwoestend harde muziek te brengen met een soms haast intieme vertelkracht. De shows van het gezelschap zijn altijd emotioneel, om niet te zeggen monumentaal. Amenra heeft de afgelopen jaren, en dankzij steengoede optredens op breed georiënteerde popfestivals als Lowlands, een publiek tot ver buiten de metal scene weten aan te spreken. Daarom is het ook zo mooi dat juist de Amsterdamse popzaal Paradiso het twintigjarige jubileum van Amenra eert met een driedaags festival, in samenwerking met het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond. De band speelt zelf (op 28 september), er zijn gastoptredens van zielsverwanten en ook de bijzondere vormgeving van de band wordt toegelicht met films, debatten en exposities. Een hoogmis voor hardheid met een ziel.

Beeldende kunst

One Way Ticket to Mars

21 september t/m 12 januari, Kunsthal Kade, Amersfoort.

De rode planeet, zo luidt de bijnaam van Mars. De opvallende kleur zou op zich al reden genoeg zijn om van het fenomeen een omvangrijke groepstentoonstelling te maken. Belangrijker is de vraag of kunstenaars een eigenzinnige visie hebben op de mogelijke toekomstige bewoning van de rode bal die van alle planeten het meest op de aarde lijkt. Antwoord: ja, die hebben ze! In Kade laten ze hun licht schijnen op het verlangen, de reis, het verblijf en de heimwee, zaken die gepaard gaan met het inmiddels niet meer zo imaginaire leven aldaar. Zo zou Henk Stallinga graag de zee naar Mars willen meenemen om zijn heimwee naar de aarde te temperen. Praktischer bleek het geluid van de branding.

Fotografie

20 t/m 22 september, Unseen, Westergas, Amsterdam

Een van de topweekenden op de Nederlandse fotografiekalender. Fotobeurs Unseen is al weer aan zijn achtste editie toe. Toonaangevende fotogaleries in binnen en buitenland laten oude meesters en aanstormende talenten zien - en alles is te koop. Maar er zijn ook veel mensen die naar het Westergasfabriekterrein afreizen om eindeloos over de aangrenzende fotoboekenbeurs te dwalen.

Film

Dolor y gloria, nu in de bioscoop

Salvador Mallo, heet het hoofdpersonage in Dolor y gloria. Een oudere, door fysiek ongemak en depressies gekwelde Spaanse cineast, die zijn pijn en eenzaamheid dooft met heroïne: een pas onlangs in zijn leven opgepikte vorm van zelfmedicatie. Het hoogtepunt in zijn carrière ligt achter hem, Mallo weet het. Maar stoppen met filmen is stoppen met leven. Antonio Banderas won de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes voor zijn vertolking van een aftakelende regisseur. Salvador Mallo = Pedro Almodóvar, redeneerden de jubelende critici. Ja, hij is het zelf, sprak de 69-jarige filmmaker in interviews, maar toch ook weer niet helemaal. Het kopstuk van de Spaanse cinema strikte Pénelope Cruz voor de rol van zijn moeder.

Theater

Freud, T/m 11/10, daarna tournee, Internationaal Theater Amsterdam.

Als geen ander heeft Sigmund Freud bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen? Eind jaren vijftig schreef de Franse filosoof Jean-Paul Sartre een script voor zeven uur film over Freud. Regisseur Ivo van Hove is de eerste die het omvangrijke script van Sartre nu in zijn geheel ensceneert, en doet dit bovendien in samenwerking met de Vlaamse theaterdurfals van FC Bergman. Dat belooft wat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden