Insane Clown Posse klaagt FBI aan: 'Fans vormen geen bende'

Samen met vier fans klaagt het horrorcore-rapduo Insane Clown Posse de Amerikaanse inlichtingendienst FBI en het ministerie van Justitie aan en eist dat hun fans, die bekendstaan als 'Juggalos', geschrapt worden van de lijst van bendes die het FBI opstelde. 'Georganiseerde misdaad maakt geen deel uit van de Juggalo-cultuur', zo staat in de aanklacht die voor een federale rechtbank in Detroit werd neergelegd.

Redactie
Joseph Bruce aka Violent J. (links) en Joseph Utsler aka Shaggy 2 Dope van Insane Clown Posse stonden vandaag de pers te woord in Detroit. Beeld ap
Joseph Bruce aka Violent J. (links) en Joseph Utsler aka Shaggy 2 Dope van Insane Clown Posse stonden vandaag de pers te woord in Detroit.Beeld ap

De FBI classificeert de Juggalos als 'een hybride bende met een losse organisatie en veel vertakkingen'. De fans van Insane Clown Posse schminken zich als clowns en hebben tatoeages van een man met een bijl. Volgens de band is er geen enkele gegronde reden om hun fans als een bende te omschrijven. 'Die grondwettelijk vage omschrijving weerhoudt velen ervan zichzelf te uiten en maakt fans het slachtoffer van onredelijke fouilleringen', zo staat in de aanklacht.

Minder bezoekers
'FBI bereikte het resultaat dat het wilde: mensen bleven weg van onze concerten of andere bijeenkomsten waar onze fans samenkomen om naar muziek te luisteren', zo stelt hun advocaat Saura Sahu in Rolling Stone. Tijdens de jongste Gathering of the Juggalos, het jaarlijkse vijfdaagse festival van Insane Clown Posse, kwamen in augustus vorig jaar heel wat minder mensen dan het jaar daarvoor.

'We horen nergens bij', stelt Violent J van Insane Clown Posse. 'En als de mensen je niet begrijpen, zijn ze bang voor je. Het enige wat we willen bereiken, is de Stephen King van de muziek te zijn. We vertellen graag horrorverhalen'.

Een trui van Insane Clown Posse-fans Beeld ap
Een trui van Insane Clown Posse-fansBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden