NieuwsChristo (1935-2020)

‘Inpakkunstenaar’ Christo overleden op 84-jarige leeftijd

De Amerikaans-Bulgaarse kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff, beter bekend als Christo, is zondag overleden. Dat meldt het Twitter-account van Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude Denat de Guillebon, met wie hij jarenlang samenwerkte en die in 2009 overleed. Christo en Jeanne-Claude waren vooral bekend door het inpakken van wereldberoemde gebouwen zoals de Bondsdag en Pont Neuf.

Redactie
Christo in 2016, op de monumentale installatie van The Floating Piers op het Iseomeer in noord-Italië. Beeld AFP
Christo in 2016, op de monumentale installatie van The Floating Piers op het Iseomeer in noord-Italië.Beeld AFP

Christo werd op 13 juni 1935 geboren in het Bulgaarse Gabrovo. Na zijn kunststudie in Sofia vertrok hij in 1956 naar Praag, vanwaaruit hij in 1957 voor het communisme vluchtte, naar Oostenrijk. Na omzwervingen belandde Christo in 1958 in Parijs. Daar ontmoette hij Jeanne-Claude, toen hij de opdracht kreeg om haar moeder te portretteren en aanvankelijk oog had voor haar zus. In 1961 werkten de twee voor het eerst samen, bij het inpakken van vaten in de havens van Keulen.

Christo en Jeanne-Claude verwierven bekendheid bij hun eerste grote project: in 1962 blokkeerden ze, zonder toestemming van de autoriteiten en als protest tegen de Berlijnse muur, een straat in Parijs met olievaten. In 1964 vertrokken ze naar New York. In 1973 werd Christo na 17 stateloze jaren Amerikaans staatsburger.

In de jaren zeventig werkten Christo en Jeanne-Claude vooral in Amerika, waar ze onder meer de 39,4 kilometer Running Fences in Californië creëerden. Het uitdenken en bouwen van het werk duurde vier jaar. Na veertien dagen haalden ze het werk weer weg en was er geen spoor meer van te vinden.

Na negen jaar onderhandelen met de Parijse burgemeester Jacques Chirac keerden Christo en Jeanne-Claude in 1984 terug naar Parijs, voor het inpakken van de Pont Neuf. Hun andere meesterwerk, het inpakte Bondsdaggebouw, werd gecompleteerd in 1995.

Christo met de Franse cultuurminister Jack Lang (links) voor de ingepakte Pont Neuf. Beeld AFP
Christo met de Franse cultuurminister Jack Lang (links) voor de ingepakte Pont Neuf.Beeld AFP

Lange tijd kreeg de naam ‘Christo’ alle erkenning voor het werk, maar vanaf 1994 werd met terugwerkende kracht al het werk toegewezen aan ‘Christo en Jeanne-Claude.’ De twee vlogen altijd in aparte vliegtuigen: als de ene zou neerstorten, kon de ander het werk voortzetten.

Nadat Jeanne-Claude in 2009 op 74-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een aneurysma, zette Christo inderdaad het werk voort. En ook nu hij er niet meer is zal dat gebeuren: in 2021 zal, door het coronavirus weliswaar een jaar later dan gepland, de Arc de Triomphe nog worden ingepakt.

Voor een geestig portret van Christo is het goed om te kijken naar de documentaire Christo: Walking on Water, aldus recensent Floortje Smit een jaar geleden.

Eén van de laatste grote werken van Christo is The Floating Piers, die het voor iedereen mogelijk maakte om over water te lopen.

Met haar partner Christo verpakte zij alles tot kunst. Jeanne-Claude Denat de Guillebon was de partner van verpakkings- en landschapskunstenaar Christo, met wie ze in ruim vijftig jaar een wereldberoemd oeuvre heeft opgebouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden