Inham raakt de lezer in het middenrif.

Het verhaal van een man in een kajak die strijdt met de elementen is een oervertelling over liefde op leven en dood.

Inham van de Welshe schrijver Cynan Jones (1975) heeft de omvang en bladspiegel van een dichtbundel. En inderdaad: deze uit korte tekstfragmenten en veel witregels opgebouwde mini-roman is weliswaar geschreven in proza, maar van een fraai poëtisch, tot kalm en aandachtig lezen uitnodigend karakter.

In een proloog schetst Jones het beeld van een zwangere vrouw die langs de kust wandelt, kennelijk ergens naar op zoek. Een bemanningslid van een schip, misschien van de reddingsbrigade, meldt haar: 'Nee. Niets te zien.' Haar vraag krijgt de lezer niet te horen.

Vervolgens verschuift het perspectief naar een man in een kajak. Hij bevindt zich ver uit de kust. Een eerste bliksemflits achter de horizon maakt hem duidelijk dat er onweer op komst is. Zijn maag draait zich om; hij is zich alleszins van de gevaren bewust. Enkele ogenblikken later lezen we: 'Als het hem treft is er een fel helder licht'.

Wanneer de man weer bijkomt, blijkt hij niet alleen gewond, maar weet hij ook nauwelijks nog waar hij zich bevindt en waarom. Sterker: zelfs wie hij is, blijkt een lastig te beantwoorden vraag. Maar hij heeft een zekere tegenwoordigheid van geest behouden en taxeert de situatie: er is wat drinken aan boord, een eerder gevangen makreel, kleding. Maar geen peddels, zaklantaarn, werkende mobiele telefoon.

fictie

Cynan Jones
Inham
Uit het Engels vertaald door Jona Hoek.
Koppernik; 106 pagina's; euro 19,45.

Via een paar flashbacks krijgt de lezer een beter begrip van de gebeurtenissen. De man is uit vissen gegaan, met als belangrijk nevendoel de as van zijn onlangs overleden vader op een rustig plekje in zee uit te strooien. De as die nu aan zijn gezicht plakt, aan de boot, zijn kleren.

Afwisselend in de tweede en derde persoon beschrijft Jones een eenling die zich overgeleverd weet aan de elementen, maar instinctief naar oplossingen blijft zoeken.

Het ware verhaal zit echter niet in de plot, maar in de motieven die de auteur kunstig door zijn relaas weeft. Zij verheffen Inham tot een oervertelling over liefde op leven en dood. De meezwemmende maanvis, de drijvende pop, het jongetje met de verrekijker, het briefje met 'pluk sla x', het veertje van het winterkoninkje: wat zij tussen de regels door vertellen, raakt de lezer in het middenrif.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden