Ingrijpende reorganisatie musicalbedrijf Van den Ende

Het gaat zo slecht met Stage Entertainment dat de Britse eigenaar fors gaat ingrijpen. 250 banen staan op de tocht, theaters lopen gevaar.

Marc van den Eerenbeemt
Joop van den Ende (L) en Albert Verlinde tijdens een persconferentie. Beeld anp
Joop van den Ende (L) en Albert Verlinde tijdens een persconferentie.Beeld anp

Zes maanden na de overname door durfkapitalist CVC Capital gaat het internationale musicalbedrijf van Joop van den Ende op de schop. Een grote reorganisatie gaat in de negen landen waar Stage Entertainment is gevestigd waarschijnlijk 250 van de bijna 3.000 banen kosten. De voorgenomen expansie is voorlopig in de ijskast gezet.

De Britten namen vorig jaar juni een belang van 60procent in het musicalbedrijf, dat vorig boekjaar een omzet had van circa 500 miljoen euro. Van den Ende behield 40 procent van de eigendom en kreeg de titel van senior producer. Onlangs werd bekend dat Stage vorig jaar verlies boekte van 19miljoen euro, veroorzaakt door extra afschrijvingen en een aantal teleurstellende producties.

Dat lijkt voor de nieuwe Britse eigenaar de aanleiding om in te grijpen. Over twee weken verschijnt een rapport van een onderzoeksbureau met aanbevelingen voor een betere organisatie. Dat daarbij niets heilig is, blijkt uit het feit dat ook wordt gesproken over de toekomst van de theaters van Stage. Het bedrijf heeft negentien theaters in eigendom, waarvan twaalf in Duitsland.

Ook wordt gerept van meer reprises van populaire eigen producties en het inkopen van internationale succesmusicals.

Opgeschud

Daarmee wordt gemorreld aan de filosofie van oprichter Van den Ende. Hij wil dat Stage de productie en uitvoering van musicals geheel in eigen hand houdt, van idee tot kaartverkoop en theaterexploitatie. Gaat het goed, dan vloeit de winst geheel in eigen kas. Valt de kaartverkoop tegen, dan komen ook schouwburgverliezen voor eigen rekening.

Op nieuwe producties uit eigen huis, die meer zakelijke risico's met zich meebrengen, wordt mogelijk de rem gezet. Het bedrijf koopt nu al internationale successen in als The Lion King en Cats voor eigen productie. Dat zouden er meer kunnen worden.

De raad van bestuur van Stage werd in het afgelopen jaar al flink opgeschud, inclusief de aanstelling van de nieuwe voorzitter Just Spee in september. De Nederlander werkte eerder voor de internationale consultancyfirma Alvarez & Marsal, hetzelfde bureau dat voor Stage het reorganisatieadvies schrijft.

null Beeld anp
Beeld anp

Geen commentaar

Oprichter Joop van den Ende was niet bereikbaar voor uitleg, maar zei dinsdagmorgen op Radio1 dat de reorganisatie draait om het 'efficiënter krijgen' van een 'familiebedrijf dat door de snelle groei 'nogal eens vergeet de organisatorische lijnen strakker te trekken.'

Hij sprak niet over de verkoop van theaters, maar wel over verhuur van theaters aan andere producenten. Het theaterpubliek zal niets merken van de maatregelen, beloof hij. 'We willen niet aan de kwaliteit van de voorstellingen komen.'

CVC Capital wil geen commentaar geven. In een persverklaring laat de firma weten 'niet verrast of ontmoedigd' te zijn door de magere resultaten van Stage. Het heeft vertrouwen in een 'artistiek en financieel interessante toekomst' van de onderneming. Over vervreemding van het vastgoed, geen ongebruikelijke strategie van private-equitybedrijven als CVC, wordt niets gezegd. Wat de operatie zal betekenen voor Stage Entertainment Nederland, dat wordt geleid door Albert Verlinde, is nog niet bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden