serie

Ingrid Bolsø Berdal is geweldig in Heksejakt ★★★★★

In acht afleveringen breidt het schandaal zich als een olievlek uit, waarbij in Borgen-stijl ook de wereld van de politiek en de pers wordt meegenomen, met in elk milieu mensen die strijden voor de goede zaak en daar een grote persoonlijke prijs voor betalen.

Mark Moorman
Ingrid Bolsø Berdal als Ida Waage in Heksejakt 2021 Beeld
Ingrid Bolsø Berdal als Ida Waage in Heksejakt 2021

Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal) is financieel directeur van een gerenommeerd Noors advocatenbureau en zodoende is haar handtekening nodig om de geldstromen in beweging te zetten. De razendspannende Noorse serie Heksejakt (door NPO en eerder Lumiere als Witch Hunt uitgebracht) begint met een ogenschijnlijke routinevraag: of Ida even een cheque wil tekenen. Haar pen blijft boven het papier hangen als ze ziet dat het om een bedrag van 450 duizend euro gaat en dat ze de klant niet kent. Het is het eerste losse draadje van een complexe affaire die van Ida een klokkenluider maakt die een witwasschandaal en een nationale politieke affaire veroorzaakt. En, zoals dat gaat, daar vervolgens ook de schuld van krijgt.

Goedgeklede mensen in glazen kantoren geven het idee dat alles op het advocatenbureau in het teken van fatsoen en efficiëntie staat. Maar als Ida de eerste vragen gaat stellen over de verdachte geldstroom, verbonden aan een nieuwe, machtige cliënt, ziet ze hoe snel deze wereld, háár wereld, zich tegen haar keert.

Scenaristen Anna Bache Wiig en Siv Rajendram Eliassen hebben het verhaal van Heksejakt gebaseerd op enkele geruchtmakende Noorse affaires, maar het voelt ook niet al te ver van onze realiteit af. Een van de personages zegt met overtuiging: 'Dit soort dingen gebeurt niet in Noorwegen.’ Vul daar gerust een ander land in dat over het algemeen tevreden is met zijn eigen fatsoen.

De titel verwijst slim naar het inmiddels standaardverweer van mensen die centraal in een schandaal komen te staan, en naar het feit dat de beschuldigde mannen er alles aan doen om Ida naar de figuurlijke brandstapel te slepen. Ze zou wraakzuchtig, labiel en hysterisch zijn. Collega’s op kantoor worden tegen elkaar uitgespeeld en er worden haar zelfs racistische motieven in de schoenen geschoven. Dat schitterende glazen kantoor verandert in een benauwend labyrint.

In acht afleveringen breidt het schandaal zich als een olievlek uit, waarbij in Borgen-stijl ook de wereld van de politiek en de pers wordt meegenomen, met in elk milieu mensen die strijden voor de goede zaak en daar een grote persoonlijke prijs voor betalen. Ingrid Bolsø Berdal is geweldig als de vrouw die bijna aan haar eigen standvastigheid ten onder gaat, en haar eigen familie lijkt mee te slepen in haar kruistocht. En dan is er nog het verhaal van een jonge journalist en een door het leven getekende fraudeonderzoeker. Al deze fascinerende personages gaan in de loop van de affaire aan hun eigen motieven twijfelen. Gaat het om rechtvaardigheid, of is het tomeloze ambitie of persoonlijke frustratie?

Het Noorse Heksejakt, zo vlak na het meesterlijke Deense The Investigation, geeft nog maar eens aan dat in het overvolle Nederlandse streaminglandschap NPO Plus de beste plek is voor de Europese kwaliteitsseries.

Witch Hunt (Heksejakt)

★★★★★

Thriller

8-delige Noorse thriller van Eva Sørhaug en Stian Kristiansen. Met Ingrid Bolsø Berdal, Alex Bøyum.

NPO Plus, vanaf 24/7 op NPO 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden