Ingang Rijks met liften en draaideuren

De ingang van het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam komt niet in het midden van de onderdoorgang te liggen, maar aan de zijkanten....

Van onze verslaggeefster Machteld van Hulten

Het eerdere ontwerp van de ingang door de Spaanse architecten Cruz en Ortiz stuitte op enorme weerstand bij het stadsdeel Oud-Zuid en bij veel Amsterdammers. Roltrappen in het midden van de passage zouden te weinig ruimte overlaten voor fietsers en wandelaars. Halverwege vorig jaar zagen de architecten zich genoodzaakt terug te gaan naar de tekentafel. Met als gevolg dat de hele operatie van renovatie en nieuwbouw, die 272 miljoen euro gaat kosten, een jaar vertraging opliep.

Cruz: ‘Ik vind de eerste oplossing mooier, dat weet iedereen, maar het is naïef om te denken dat je als architect in zo’n groot project nooit compromissen hoeft te sluiten. Zo is het goed.’

In het definitieve ontwerp dat nu op tafel ligt, worden de bezoekers op straatniveau links en rechts van de fietsdoorgang naar binnen geleid en bereiken zij via haaks op de passage liggende trappen de ondergrondse binnenhoven, waar zich garderobe, ticket- en informatiebalies, winkels en café bevinden. Het ontwerp voldoet aan de eis van het stadsdeel het fietspad in het midden van de onderdoorgang te handhaven. Hierdoor wordt het voor het Rijksmuseum eindelijk mogelijk een aanvraag voor de bouwvergunning in te dienen bij het stadsdeel. Die procedure neemt dan nog precies een jaar in beslag.

Ondanks dit traject van inspraak en overleg voorziet stadsdeelvoorzitter Emile Jaensch nu geen grote moeilijkheden meer die een goedkeuring van de aanvraag in de weg kunnen staan. ‘Wij zijn heel blij met dit ontwerp.’ Als alles volgens plan verloopt, kan begin 2007 begonnen worden met de bouw. Het museum gaat eind 2009 open.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden