ING stoot grote kunstcollectie af

ING is bezig een deel van zijn enorme kunstcollectie van 25 duizend werken af te stoten. De bank zal 271 kostbare schilderijen schenken aan het Drents Museum in Assen.

Directeur Michel van Maarseveen van het Drents Museum spreekt van een ‘absolute topcollectie’ en ‘het beste van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland’. ‘We zijn er ontzettend blij mee.’ Het museum wordt op dit moment verbouwd en uitgebreid. Daarbij zal ook een nieuwe opstelling voor figuratieve kunst worden gecreëerd waar deze werken deel van uitmaken. Als het museum in het najaar van 2011 weer open gaat, zullen de van de ING gekregen werken allemaal te zien zijn.

De ING Collectie is opgebouwd sinds 1974 toen een van de voorgangers, NMB Bank, begon met het verzamelen van figuratieve Nederlandse kunst. In 1989 kwam daar na een fusie de collectie van de Postbank bij, met werken van abstracte kunstenaars als Ad Dekkers en Joost Baljeu.

Fusie

Twee jaar later werd bij de fusie met Nationale-Nederlanden ook de collectie van de verzekeraar toegevoegd, met veel Haagse en Franse kunst zoals die van Pat Andrea. De overname van Barings en een Poolse bank in de jaren negentig leidde tot een verdere uitbreiding van die collectie. ‘We hebben het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid gevonden om al die werken ook aan het publiek te tonen. Een heel groot deel hing in onze verzekeringsgebouwen en bankkantoren. Een ander deel werd uitgeleend aan musea en kunstuitleencentra’, aldus directeur Annabelle Birnie van ING Art Management.

De laatste jaren kwamen echter steeds vaker schilderijen naar het hoofdkantoor terug. ‘In het kader van het nieuwe bankconcept zijn onze kantoren opnieuw ingericht. Er is daardoor minder ruimte voor kunst’, zegt woordvoerder Carolien van der Giessen van ING. Vorig jaar werden daarom al 2.500 werken via eBay geveild. Het ging om werken die tot de onderkant van de markt horen, met name kunst waarvoor kunstuitleencentra geen belangstellenden meer voor kon vinden. De opbrengst, een bedrag van 150 duizend euro, werd geschonken aan Unicef.

Minder ruimte

Maar ook voor het topsegment heeft de ING minder ruimte. Een deel daarvan zal worden afgestoten. Het Drents Museum, dat is gespecialiseerd in hedendaagse figuratieve kunst, werkte eerder al met ING Art samen met exposities en publicaties. Daarom krijgt dit museum als eerste 271 werken. ING onderhandelt nu ook met andere musea die kunst uit de collectie zouden willen ophangen. Maar er wordt ook gekeken naar mogelijkheden in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.

Volgens Birnie stelt de ING zich geen doel hoeveel kunst ze uiteindelijk wil overhouden. ‘We streven naar een zo breed mogelijke collectie’, zegt Birnie. Op de vraag of ING misschien ooit heeft overwogen om een deel van de collectie op te hangen in het lege splinternieuwe Scheringa Museum in Opmeer, geeft Birnie een duidelijk antwoord. ‘Nee, want het is geen gebouw met museale condities. Het is niet af.’

Fragment van een van de schilderijen die ING aan het Drents Museum schenkt. Het gaat om Werken van Dick Pieters. Directeur Michel van Maarseveen van het museum spreekt van ‿absolute topstukken‿ (ING collectie)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.