Ineenstorten internet geen denkbeeldig gevaar

Het ineenstorten van het World Wide Web als gevolg van cyberaanvallen wordt gezien als een van de grootste systeemrisico's. Zoals in 2008 de banken niet meer werden vertrouwd, zou in de komende jaren het vertrouwen in internet kunnen wegvallen als middel om te communiceren en zaken te doen. Een 'cybergeddon' - een geslaagde sabotage van het hele internet - is niet denkbeeldig.

Manhattan op Google Earth in het kantoor van Google in Berlijn.Beeld getty

Hiervoor waarschuwt het World Economic Forum in zijn jaarlijkse Global Risk-rapport dat donderdag aan de vooravond van de traditionele bijeenkomst van politici, wetenschappers en captains of industry in Davos werd gepubliceerd. 'Tot nu toe heeft internet de veerkracht gehad om zich te weer te stellen tegen die aanvallen, maar uit de onderliggende dynamiek in de onlinewereld blijkt dat het systeem gemakkelijker onderuit te halen is dan te verdedigen', aldus het rapport.

Grootste risico's
Het rapport, dat voor het negende achtereenvolgende jaar verscheen, is gebaseerd op onderzoeken van 700 experts uit het bedrijfsleven, de overheid en de academische wereld naar mogelijke bedreigingen van de economie in het komende jaar. Inkomensongelijkheid, klimaatverandering, werkloosheid en de schuldenproblemen blijken de grootste risico's te zijn. Maar in het rapport wordt ook opgeroepen om in het algemeen belang methoden te ontwikkelen die een betrouwbaar internet op termijn kunnen garanderen.

Het rapport wijst erop dat steeds meer diensten online worden aangesloten 'zodat er ook steeds meer mogelijkheden zijn om met minder goede bedoelingen binnen te dringen op het internet'. Hierbij wordt gewezen op de wijze waarop geheime diensten van landen internet gebruiken voor de inzet van cyberpolitie en spionage. 'Omdat vele aspecten van het leven nu afhankelijk zijn van het internet, zijn die ook moeilijker te ontdekken.'

Nieuwe aanpak
Het World Economic Forum dringt aan op een nieuwe aanpak van het beheren van het internet. In het rapport worden de bedreigingen samengevat onder het acroniem CHEW (crime, hacking, espionage en war): misdaad, hacking, spionage en oorlog. 'En daarnaast zijn er andere risico's zoals een gebeurtenis waarbij een grote cloudprovider een Lehman-achtige ineenstorting beleeft.'

Economische, maatschappelijke en milieurisico's domineren de lijst van grootste uitdagingen. Grote zorgen maken de experts zich vooral over de stijgende schulden van veel landen. 'Ondanks alle bezuinigingen en pogingen de schulden terug te brengen, blijft er een groot risico op een wereldwijde budgettaire crisis.' Vijf jaar na de ineenstorting van Lehman Brothers is er nog altijd geen mondiaal financieel mechanisme dat een systeemcrisis verhoedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden