SerierecensieNevenka: Breaking The Silence

Indrukwekkende docuserie over Nevenka Fernández die doet denken aan het verhaal van Monica Lewinsky ★★★★☆

Als raadslid in de Spaanse stad Ponferrada werd Fernández belaagd door de burgemeester. Ze spande een zaak aan en won die. Maar ten koste van wat?

Nevenka Fernández in ‘Nevenka: Breaking the Silence’ Beeld
Nevenka Fernández in ‘Nevenka: Breaking the Silence’

Nevenka Fernández werd eind jaren negentig als jonge, ambitieuze econoom gekozen in de gemeenteraad van Ponferrada, een stadje in het noordwesten van Spanje. De machtigste man in Ponferrada was Ismael Álvarez, de burgemeester, die binnen de gemeentegrenzen ook allerlei commerciële belangen had. Fernández en Álvarez stonden in 2001 tegenover elkaar in de rechtbank in de eerste zaak in Spanje waarin een politicus werd veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Na het zien van de indrukwekkende driedelige Spaanse Netflix-documentaire Nevenka: Breaking the Silence kan gerust gesteld worden dat de burgemeester een roofdier met pathologische trekjes was.

Dat hij die zaak verloor, is overigens geen spoiler, maar een van de openingsopmerkingen van de serie. Twintig jaar na dato kijkt Nevenka Fernández voor het eerst terug op de zaak waarmee ze als jonge vrouw het nationale nieuws haalde. En om even vooruit te lopen; haar relaas is bepaald geen triomfantelijk verhaal over zegevierend recht of een machtige man die ten val kwam.

Er zijn aspecten aan haar verhaal die Monica Lewinsky in herinnering brengen, de jonge vrouw die een affaire met Bill Clinton had en vervolgens door het halve land voor verraderlijke sloerie werd uitgemaakt. Fernández had een korte affaire met de burgemeester in een periode dat zijn vrouw net was overleden en hij zich op haar stortte. Maar toen ze merkte hoe oncomfortabel ze zich daarbij voelde en ze het uitmaakte, leek er al geen weg meer terug. De afgewezen Álvarez, een grote, intimiderende figuur, alomtegenwoordig in haar stad en werk, begon haar en haar omgeving te stalken en intimideren, van dreigende telefoontjes tot aanrandingen. En toen haar geestelijke gezondheid begon te wankelen, stuurde hij bij haar ouders aan op opname in een psychiatrisch ziekenhuis, als ultieme wraak.

Fernández gaf zichzelf ondertussen overal de schuld van, een gevoel dat ze zelfs na twintig jaar nog moeilijk van zich kan afschudden. Had ze zich niet te frivool gekleed bij de beëdiging als raadslid? Had ze haar eigen knapheid niet beter kunnen wegstoppen? Toen de koning langskwam in de stad en werd voorgesteld aan de gemeenteraad had hij haar gezegd: ‘U bent knap.’ ‘En intelligent’, had ze geantwoord. Maar was het niet haar schuld dat dat niet het eerste was waar mannen, of het nou burgemeesters of koningen waren, aan dachten als ze haar zagen?

Ze spande een zaak aan, de eerste in zijn soort in Spanje, terwijl de inwoners van de stad partij voor de burgemeester kozen. De aanklager werd vervangen, omdat hij niet de burgemeester, maar haar als verdachte behandelde. De burgemeester werd schuldig bevonden en moest een schamele boete betalen. En ging vervolgens verder met zijn campagne tegen Nevenka, zoals heel Spanje haar inmiddels kende, om haar het leven zuur te maken. Ze vluchtte uit Ponferrada en later uit Spanje en ze vluchtte weg voor het verhaal, om pas twintig jaar later haar mond open te doen.

Je hoeft maar even te googelen om te weten dat Nevenka Fernández als econoom de afgelopen twintig jaar topbanen bij grote internationale bedrijven heeft gehad en inmiddels met haar man en twee kinderen ergens aan een fraaie Europese kust woont. Ver van de benepen burgers van Ponferrada vandaan. Maar goed, wel als een soort veredelde vluchteling.

Nevenka: Breaking The Silence

★★★★☆

Documentaire (3 delen)

Regie Maribel Sánchez Maroto

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden