Indriðason! Lees die man!

Boekrecensie

Weer een pareltje uit IJsland.

Beeld nvt

In Onland neemt Arnaldur Indriðason ons mee naar het IJsland van 1979. Rechercheur Erlendur Sveinsson is een jonge politieman, net gescheiden, met een dochtertje waar hij soms stiekem naar gaat kijken op de speelplaats.

In een meer bij een krachtcentrale wordt het lijk ontdekt van een IJslandse man. Het spoor leidt naar de Amerikaanse legerbasis, waar het slachtoffer werkte. De arrogante Amerikanen houden niet van pottenkijkers en wensen niet samen te werken met Erlendur en diens chef Marion Briem. Via slinkse wegen komen de rechercheurs toch binnen, waar een reusachtige hangar argwaan wekt. Hebben die Amerikanen iets te verbergen? Zijn er wellicht, tegen alle afspraken in (het zijn immers de hoogtijdagen van de Koude Oorlog) atoomwapens op IJsland opgeslagen?

Erlendur werkt ook nog aan een oude, nooit opgeloste zaak. 25 jaar eerder verdween een meisje van 18. Ze was onderweg naar school, maar kwam daar nooit aan. Een lijk werd nooit gevonden, na een paar maanden werd de zaak gesloten. Erlendur is, de vaste lezer van Indriðason weet dat, gefascineerd door verdwijningen.

Een kwarteeuw na de verdwijning van het meisje is het voor hem moeilijk om nog getuigen te vinden, maar hij zet toch door. Langzamerhand ontrafelt hij het drama. Hij doet dat in zijn spaarzame vrije tijd, iets anders heeft de melancholieke en eenzame man, voor wie de serielezer in de loop der jaren flink wat sympathie heeft ontwikkeld, toch niet omhanden.

Het voert allemaal naar een grootse finale, fraai beschreven, zonder franje, in de no-nonsensestijl die we van Indriðason gewend zijn. In het toch al imposante oeuvre van de IJslandse auteur is Onland wederom een pareltje. Wie hem nu nog niet kent, lees die man!

Fictie

Arnaldur Indriðason. Onland.
Uit het IJslands vertaald door Adriaan Faber.
Querido; 256 pagina's; euro 19,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.