Indianen klagen Franse modeontwerpster aan wegens plagiaat

De bekende Franse modeontwerpster Isabel Marant is aangeklaagd wegens plagiaat. Volgens de Tlahuitoltepec Mixe indianen heeft Marant grafische elementen, patronen en textielsoort van een blouse uit haar lente- en zomercollectie 2015 'Étoile' gekopieerd van een traditioneel kledingstuk van het inheemse volk uit het zuiden van Mexico.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld Net A Porter
Beeld Net A Porter

Tijdens een persconferentie in het Textielmuseum van Oaxaca maakte burgemeester Erasmo Hernández González van Santa María Tlahuitoltepec bekend dat het inheemse volk de juridische strijd aangaat met Marant. De Franse modeontwerpster zou zich niet alleen onrechtmatig het ontwerp van de traditionele huipil van de Tlahuitoltepec Mixe hebben toegeëigend, maar ook inbreuk hebben gemaakt op het collectieve erfgoed en de grondrechten van het inheemse volk.

Volgens de Tlahuitoltepec Mixe bevat het ontwerp van hun kledingstuk, dat al eeuwen door de lokale indianenvrouwen wordt gemaakt en gedragen, allerlei figuren die betrekking hebben op de plaatselijke taal Ayuujk. Deze figuren zouden ook nog eens zodanig zijn gerangschikt dat deze voor de indianen 'een soort kaart, een manier van omgaan met de wereld en het alledaagse' construeert.

Daarnaast zouden de indianen maar moeilijk kunnen verkroppen dat Marant in haar onlineshop en in modewinkels over de hele wereld ruim zes keer zoveel vraagt voor haar blouse dan de indianen in hun thuisstad krijgen voor hun handgemaakte huipils. De Tlahuitoltepec Mixe eisen dan ook dat Marant onmiddellijk stopt met het aanbieden van haar gewraakte blouse en dat ze erkent het ontwerp te hebben gekopieerd van 'een kledingstuk dat de identiteit van de Tlahuitoltepec Mixe benadrukt'.

Vooralsnog lijkt Marant, die in 2013 lange rijen veroorzaakte bij H&M met een speciale collectie, niet bepaald van plan aan de grieven van de indianen tegemoet te komen. In een korte verklaring ging zij niet expliciet in op de beschuldiging van de Tlahuitoltepec Mixe, maar liet zij slechts weten zich al jaren te laten inspireren door kledingstukken en ontwerpen van inheemse volkeren uit Mexico.

De modeaffaire kwam begin dit jaar al aan het licht, nadat de Mexicaanse zangeres Susana Harp op Twitter haar woede had geuit over het feit dat een blouse bij het luxe warenhuis Neiman Marcus verdacht veel leek op de kleding van inheemse volkeren uit haar geboortestreek Oaxaca. Sindsdien posten veel Mexicanen foto's van zichzelf in de traditionele huipils van de Tlahuitoltepec Mixe met de mededeling: 'Dit is geen Marant.'

Overigens is het niet de eerste keer dat Marant, die zelf ook veelvuldig door andere ontwerpers wordt nageaapt, wordt beschuldigd van kopiëren. Eerder dit jaar werden heel wat wenkbrauwen gefronst bij de gelijkenissen tussen Marants Bart low-top sneaker en de Stan Smith van Adidas.

Daarnaast is het niet de eerste keer dat in Mexico indianen het aan de stok krijgen met de modewereld. Eerder werden Mara Hoffman, Hermès, en het Mexicaanse modehuis Pineda Covalinook al beschuldigd van het ongeoorloofd kopiëren van inheemse designs.

Al langer woedt in de gehele modewereld een discussie over hoe ver ontwerpers kunnen gaan bij het zich laten inspireren door kledingstukken en designs van inheemse volkeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden