Indiana Jones en het Geheim van de Rollator?

Indiana Jones and the Hip Replacement of Doom - het is een van de meer vriendelijke, op Twitter gesuggereerde alternatieve titels voor het deze week officieel aangekondigde vijfde deel in de reeks van de archeloog/avonturier.

Beeld David James

Straks in 2019, als Indiana Jones na tien jaar afwezigheid terugkeert op het witte doek, zal hoofdrolspeler Harrison Ford 76 jaar oud zijn. Op leeftijd, óók voor een archeoloog die niet de deur uitgaat. Disney, dat een aantal jaar geleden de complete Indy-inboedel opkocht, gaf afgelopen dinsdag nog geen titel vrij, en geen plotinformatie. Dus wordt er op internet sindsdien vrijelijk gespeculeerd en strooien cynici geriatrische grapjes.

Leeftijdsdiscriminatie is het. Ford zelf was in het vorige - zonder meer sleets en zwakke -avontuur Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull gewoon in vorm. Geef hem een hoed, laat hem wat grommen en bokkig grijnzen, en hij ís zijn alter ego. Aan hem lag het niet dat de film zo tegenviel. Wel aan die malle B-titel over de kristallen schedel van E.T. en het rommelige script, dat een keer of tien werd herschreven door evenveel scenaristen.

Ford, vorig jaar nog bijna verongelukt met zijn eenpersoons privévliegtuigje, werkt aan een miraculeuze carrièreherfst waarin hij al zijn eerdere grote rollen nog eens herbeziet. Eerst als ruimtevrijbuiter Han Solo, in Star Wars: The Force Awakens. Vervolgens als ex-agent Rick Deckard in een vervolg op Ridley Scotts sf-klassieker Blade Runner, gepland voor 2018. En daarna dus Indy. De filmster die zich graag afzijdig houdt van het Hollywoodcircus en altijd wat chagrijnig reageerde als men bleef vragen naar zijn vroege filmklassiekers, lijkt nu ineens bevangen door nostalgie.

Indy van stal gehaald

Steven Spielberg, die zal regisseren, liet bij het vorige deel in 2008 al weten dat hij Indy 'op verzoek van de fans' van stal haalde. Dat voelde een beetje als indekken: Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull was een soort meta-avontuur, vol referenties aan de eerdere films en Indiana-mythe. In de openingsscène troffen we Jones tegenover twintig tot de tanden toe bewapende Russen, waarop de held mompelend aankondigde dat de aanstaande knokpartij hem vast 'niet zo makkelijk als vroeger' zou afgaan. Toen, in 2008, kon je de kritiek op de geriatrische filmgolf nog slim ontkrachten met zo'n ironische grap van het hoofdpersonage, maar ook dát is inmiddels een trucje in een tijdsgewricht waar de ene na de andere actiester op leeftijd in reprise gaat, en Sylvester Stallone veertig jaar na dato gewoon wéér genomineerd wordt als Rocky. Stallone was overigens degene die Ford inlijfde bij zijn stal van knokkende oudjes, in het derde deel van zijn actiereeks The Expendables. Bij de presentatie in Cannes in 2014, waar Stallone, Schwarzenegger en de overige vrienden de badplaats binnenrolden op een tank, oogde Ford opmerkelijk broos. Maar op zijn aandeel in de nieuwe episode Star Wars: The Force Awakens (2015) viel weinig af te dingen.

Of Shia LaBeouf weer opduikt is ongewis. Die mocht in het vorige deel warmlopen als zoon van, maar de jonge ster is sindsdien wat ontspoord. Mogelijk wordt ook dit ingepast in het scenario.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden