India's 'achtste wereldwonder'

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zal het grootste Boeddhabeeld ter wereld verrijzen. De culturele autoriteiten van India hebben gisteren het dorp Kushinagar aangewezen als bouwlocatie voor 'het achtste wereldwonder', dat drie keer zo groot moet worden als het Amerikaanse Vrijheidsbeeld....

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

Over vijf jaar moet het Maitreya Boeddha-complex een van de belangrijkste boeddhistische centra ter wereld zijn. In het bronzen beeld van 152 meter hoog wordt een 17 verdiepingen tellende tempel aangelegd. De tempel wordt versierd met 200 duizend schilderingen van Boeddha.

In de troon van de zittende Boeddha is plaats voor meditatieruimtes, tentoonstellingsruimtes, auditoria en een bibliotheek. In de omgeving van het beeld worden kloosters, gebedsruimtes, hotels en speelplaatsen aangelegd.

De reuzen-Boeddha wordt gebouwd door Britse ingenieurs. Zij zijn jaren bezig geweest met de constructie van het beeld, dat volgens de Indiase boeddhisten 'duizend jaar de tand des tijds moet doorstaan'.

Volgens de Britse projectmanager Steve Oxley levert vooral de afwatering voor het beeld grote problemen op. 'In het regenseizoen moeten liters water gecontroleerd van het beeld stromen. Stilstaand water tast het brons aan, maar te snel stromend water ook. Het wordt een enorme uitdaging.'

Aanleiding van de bouw van het grootste Boeddhabeeld ter wereld is een visioen van een Tibetaanse monnik in 1984. Deze zag een enorme zittende Maitreya Boeddha - een 'Boeddha van de toekomst' - in aanbouw bij de heilige plaats Bodhgaya in het noorden van India. Na de dood van de monnik werd diens visioen uitgewerkt tot een concreet plan. In 1996 begon het Maitreya Statue Project.

Het zag er lang naar uit dat de reuzen-Boedhha zou verrijzen in Bodhgaya, een belangrijk boeddhistisch pelgrimsoord in het noorden van India. Maar door politieke instabiliteit in deze hindoestaanse regio werd de bouw voortdurend uitgesteld. Tot groot verdriet van de boeddhisten in Bodhgaya is gisteren definitief besloten het beeld te plaatsen in het dorp Kushinagar, waar Boeddha 2,5 duizend jaar geleden zou zijn overleden.

De realisatie van het Maitreya Boeddha-complex gaat naar schatting 300 miljoen euro kosten. Het geld moet bijeen worden gebracht door de boeddhistische wereldgemeenschap.

Volgens de projectleiders zal het complex de arme bevolking in de regio niets dan goeds brengen. Er zijn plannen voor een modern schoolgebouw en een ziekenhuis. De Indiase regering overweegt een vliegveld aan te leggen om de toestroom van honderdduizenden pelgrims te kunnen verwerken. Naar verwachting zal het project duizenden Indiërs aan een baan helpen.

Drie jaar geleden dreigde China nog roet in het eten te gooien voor de Indiase boeddhisten. Zij kondigden de bouw aan van een eigen Boeddhabeeld in de provincie Anhui, dat exact twee meter hoger zou worden dan het Maitreya-beeld.

Volgens de Chinezen, die ook met een reuzen-Boeddha toeristen wilden trekken, zou hun beeld een jaar eerder klaar zijn, en veel minder gaan kosten.

De Indiërs reageerden geschokt, maar lieten ook weten niet mee te willen doen aan een 'Boeddha-oorlog'. Van het ambitieuze Chinese plan werd daarna niets meer vernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden