Mondialisering

India aan de smartphone dankzij een toestel van iets meer dan 25 euro

Met de introductie van een relatief goedkope smartphone wordt internet bereikbaar voor een groter deel van de derde wereld.

Peter van Ammelrooy
Marktkoopman met mobiele telefoon in Kolkata, India. Beeld Rupak De Chowdhuri / Reuters
Marktkoopman met mobiele telefoon in Kolkata, India.Beeld Rupak De Chowdhuri / Reuters

Inwoners van India kunnen sinds twee weken een smartphone kopen met dezelfde afmetingen (11,5 bij 6,1 centimeter), schermresolutie (320 bij 480 beeldpunten), camera (2 megapixel) en netwerkondersteuning (geen 3G, wel wifi) als de orginele iPhone uit 2007. De Cloud FX is 31 gram lichter dan de eerste smartphone van Apple, maar het grootste verschil zit hem in de prijs. De eerste iPhone kostte zeven jaar geleden ongeveer 600 euro. De Cloud FX ligt in de winkel voor iets meer dan 25 euro.

De Cloud FX is niet alleen goedkoop naar de maatstaven van 2007. Het is de goedkoopste smartphone met aanraakscherm die een Indiër kan kopen.

Dat is precies de bedoeling van de Mozilla Foundation, de non-profit-­organisatie achter de Firefox-browser en het Firefox OS. Dat laatste is een besturingssysteem voor mobieltjes dat twee jaar geleden werd geïntroduceerd, met als doel smartphones in handen te krijgen van de twee miljard aardbewoners die zulke toestellen nu niet kunnen betalen.

Sindsdien zijn Firefox-telefoons geïntroduceerd in landen als Brazilië, Colombia, Hongarije, Mexico, Montenegro, Polen, Servië, Spanje en Venezuela. De Cloud FX is het eerste toestel dat voor de Aziatische markt (buiten China) is uitgebracht.

Wat de prijs betreft lijkt Mozilla geslaagd in zijn opzet.

'We streven naar een prijskaartje van 75 tot 90 euro', zei Carlos Domingo, directeur productontwikkeling van Telefonica Digital twee jaar geleden in The New York Times. Het Spaanse telecombedrijf is een van de commerciële partijen die Firefox-toestellen bouwt.

De makers van de Cloud FX hebben weten te besparen op een van de duurste onderdelen: het werkgeheugen. Het Firefox OS kan uit de voeten met slechts 128 megabyte RAM, waar de meeste smartphones om zeker 2 gigabyte vragen. Ook de capaciteit voor het bewaren van foto's, filmpjes en bestanden is beperkt: 48 megabyte. De goedkoopste iPhone beschikt over 166 keer zo veel opslagcapaciteit.

Basistoestel

Mozilla hoopt dat de Cloud FX, gebouwd door de lokale mobieltjes­maker Intex, mobiel internet ontsluit voor een groter deel van de bevolking. Aan het begin van dit jaar had India rond de 50 miljoen smartphonebezitters. Dat aantal moet aan het eind van 2014 meer dan verdubbeld zijn. Dat is nog altijd minder dan eentiende van India's populatie van 1,24 miljard zielen. Het gros van de overige mobiele bellers bezit een basistoestel zonder aanraakscherm of intelligente apps.

Voor inwoners van opkomende markten is de smartphone vaak hun eerste en enige computer, en de enige route naar internet. India telt nog geen honderd computers op elke duizend huishoudens, en daarvan is maar een fractie - 3 procent - aangesloten op internet. In Nederland vinden we tegen 950 pc's op elke duizend Nederlandse gezinnen, en die hebben op 5 procent na toegang tot het web. Eenzesde van de Indiërs stelt het ook zonder tv, radio, telefoon én vervoermiddel.

White spaces

Een smartphone is niet de enige manier waarop wordt geprobeerd ontwikkelingslanden toegang te bieden tot internet. Microsoft voert een proef uit in Namibië, waarbij het ongebruikte deel van de frequenties voor het televisiesignaal wordt gebruikt om data te versturen. Door deze white spaces te benutten is een netwerk voor mobiel internet (3G, 4G) overbodig.

De proef van de maker van Windows en Office verbindt 28 scholen en regionale besturen in een gebied dat zich over 9.400 vierkante kilometer uitstrekt. Ter vergelijking: Nederland is nog geen 40 vierkante kilometer groot. Internet via white spaces maakt gebruik van basisstations die elk 8 tot 12 kilometer van elkaar liggen. Volgens Microsoft worden er snelheden bereikt van 5 tot 10 megabits per seconde. In Nederland surft bijna de helft van de internetters met 30 Mbps

Concurrent Google heeft zich vorig jaar aangesloten bij de Alliance for Affordable Internet (A4AI). Deze alliantie probeert de kosten voor een vaste internetverbinding in de derde wereld naar 5 procent van het besteedbaar inkomen te krijgen. Nu kost toegang tot het web een gezin in een ontwikkelingsland zeker eenderde van het budget.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden