Inburgeren 'vanonder de geiten'

Niets is wat het lijkt in de ‘inburgeringskomedie’ KeurmerkNL, die zondag in Den Haag voor een vrouwelijk publiek werd opgevoerd....

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

DEN HAAG Ze komt ‘net onder de geiten vandaan’ om hier ‘vijf nieuwe mocro’s te produceren’. Chadija steekt niet onder stoelen of banken wat ze van importbruiden vindt. Misdadig om ‘zo’n ongeletterd kind hier naartoe te halen’, zegt ze tegen haar vriendin Ibtissem. Tussen hen in zit de kersverse importbruid Fatima, die haar Marokkaans-Nederlandse vriendinnen niet kan verstaan.

Althans, die indruk ontstaat aan het begin van de inburgeringskomedie KeurmerkNL, die zondagmiddag in het Haagse theater Pierrot is opgevoerd voor een vrouwelijk publiek.

Allengs wordt duidelijk dat Chadija’s vooroordelen niet kloppen. Fatima en haar man gebruiken elkaar als dekmantel. Hij om een homoseksuele relatie met een Nederlandse man te verbergen voor zijn ouders. Zij om in Nederland te kunnen studeren, wat haar in Marokko werd belet.

Niets is wat het lijkt in de voorstelling waarin drie actrices – Samira Achemlal (22), Nora Akachar (24) en Rashida Boukhizou (23) – zowel de Marokkaanse- als Nederlandse samenleving op de hak nemen. En passant komen allerlei taboes voorbij: uithuwelijking, ontmaagding, verkrachting binnen het huwelijk, homoseksualiteit.

Gevoelige inburgeringsthema’s zijn niet geschuwd. Toch leidde het stuk reeds in april tot politieke ophef vanwege de aangekondigde vrouwenmiddag. Temeer daar theater Pierrot – dat buurtbewoners wil laten participeren in cultuur – wordt gesubsidieerd door de gemeente Den Haag. De PVV stelde Kamervragen over deze ‘aanslag’ op de gelijkheid tussen man en vrouw. Volgens minister Van der Laan van Integratie kan van zo’n onderscheid alleen sprake zijn indien ‘feitelijke nadelen en achterstanden die te maken hebben met geslacht’ worden verminderd.

Dat was precies de bedoeling, zegt Elles Pleijter, regisseur en schrijfster. ‘We willen vrouwen bereiken die normaal gesproken niet naar het theater gaan.’

Actrice Boukhizou stoort zich eraan dat politici die de grootste poeha maakten niet de moeite namen naar de voorstelling te komen. ‘Als je er zoveel van vindt, waarom kom je dan niet kijken?’

Het publiek reageert in elk geval enthousiast. ‘Ik heb gehuild en gelachen’, zegt een vrouw die 38 jaar geleden naar Nederland kwam.

Naast controversiële kwesties komt ook de geschiedenis van de Berbers uit de Rif – waar de meeste Marokkaanse Nederlanders vandaan komen – aan bod. Volgens de mythologie stammen Berbers af van de Amazones, ‘een machtig vrouwenvolk’ dat jaagde op wild en vruchtbare mannen, vertelt een van de actrices. Ironisch: ‘Het is niet altijd zo geweest als nu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden