Uitgelicht Stephan Vanfleteren in Walcheren

In zijn serie 'Terre/Mer' geeft Stephan Vanfleteren de werkelijkheid even een duwtje

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren staat bekend om zijn indringende portretten. Maar voor het Haagse Gemeentemuseum scharrelde hij rond op het Zeeuwse Walcheren.

Terre/ Mer: Riet , blauw, water beweging. Beeld Stephan Vanfleteren

Dit zijn foto’s. Dit zijn foto’s van Stephan Vanfleteren, de Belgische fotograaf. Vanfleteren is een verhaal apart, voor wat betreft zijn foto’s. Als hij iemand heeft gefotografeerd, lijkt hij zo uit een schuttersput, loopgraaf of mijn te zijn gekropen. Alles wordt geaccentueerd zichtbaar, in zwart-wit, de ogen toegeknepen, geschrokken van het daglicht. Ondenkbaar dat een onregelmatigheid in het gelaat - een diepe frons op zondag, een viriele rimpel op maandag, een gemeende schaterlach op woensdag - Vanfleteren laat liggen. Hij zuigt met zijn fototoestel de ziel van de geportretteerde naar binnen, om hem verrijkt weer uit te stallen, Vervanfletert tot op het bot. Het resultaat is altijd schitterend, vol mededogen.

Terre/Mer: groen landschap beweging. Beeld Stephan Vanfleteren

Dit hier zijn foto’s, zelfs in kleur. Dit zijn ook foto’s van Stephan Vanfleteren, maar het zijn geen portretten. Dit zijn de zee, de duinen, het strand, de bomen en de kerktorens. Dit is Walcheren, in Zeeland, door Vanfleteren. Hij kreeg een klus van het Gemeentemuseum in Den Haag: ga naar Walcheren. Kunstenaars als Jan Toorop gingen ook naar Walcheren, en Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig.

Terre/Mer: grassen, geel, zeeland. Beeld Stephan Vanfleteren

Hij ging naar Walcheren. Je ziet hem scharrelen, door Walcheren, hongerig naar beeld. Als een schim & schaduw op het eiland. Hij liep de zee in, voor het goeie perspectief. Liep door de duinen. Langs de boulevards. Door dorpen. Het landschap. Allemaal vastgelegd voor zijn serie ‘Terre/ Mer’.

Terre/Mer: boom , weg, wind. Beeld Stephan Vanfleteren

Een foto trekken, hoor je in België weleens. Dit is een foto duwen. De werkelijkheid even een duwtje geven. Zo wordt een foto schilderachtig, vindt Vanfleteren, mysterieus en religieus. Verstilling door beweging. Je zou je oren tegen de foto’s willen plakken. Om meeuwen te horen. De rollende golven. Een uil in de kerktoren. Wind op de duinen. Ruisen van de bomen. En hoe de fotograaf zijn naam in een bankje in Walcheren heeft gekrast: Stephan was here!

Expo ‘Aan zee’ in het Gemeentemuseum Den Haag, vanaf 14 juli tot en met 18 november 2018.

Terre/Mer: kerk , avond. Beeld Stefan Vanfleteren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden