podcastrecensiede jortcast

In zijn podcast dramt Jort Kelder niet zo ★★★☆☆

De Jortcast verrijkt, de pedante toon en temerige manier van vragen van de naamgever ten spijt.

Paul Onkenhout
null Beeld cover
Beeld cover

Op posters die pakkenverkoper Suit Supply vorige week verspreidde, poseerde beroepsdeskundige en journalist (?) Jort Kelder met gebalde vuisten in een blauw kostuum. Back to business, was de tekst. De coronacrisis heeft volgens hem en Suit Supply nu wel lang genoeg geduurd.

De achtergrond op de foto, een kolossale Nederlandse vlag, gaf het geheel een wat PVV-achtige-uitstraling, of enger. Daar was natuurlijk over nagedacht. Provoceren: Kelder leeft ervan.

Jort Kelder als model voor Suit Supply. Beeld Suit Supply
Jort Kelder als model voor Suit Supply.Beeld Suit Supply

Voor Suit Supply maakt hij overigens al jarenlang reclame. Er bestaat zoiets als ‘The Jort Collection’. De beschermheilige van het Nederlandse zakenleven, werd Kelder op Adformatie.nl genoemd. Journalist is hij ook, in min of meerdere mate. De andere Jort Kelder is onder meer een van de radiostemmen van AvroTros.

Op zaterdagmiddag presenteert hij Dr Kelder en Co op NPO 1. AvroTros bundelt zijn werk in podcasts, Jortcasts worden die genoemd. Ze worden door de omroep aangeprezen als ‘uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media’.

Met ‘gasten van deskundig allooi’ bespreekt Kelder ‘hysterische opvattingen’. De tamelijk overbodige disclaimer van AvroTros luidt: ‘Jort Kelder schroomt niet om zijn eigen mening met de luisteraar te delen.’

Elke maandag en donderdag wordt een, eh, Jortcast online gezet, een (geredigeerd) interview uit Dr Kelder en Co. Maandag was dat nummer 224. Met een ‘autoriteit die ervoor heeft doorgeleerd’, prof. dr. ir. David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven, sprak Kelder over Planet of the Humans, de milieudocumentaire van Jeff Gibbs en Michael Moore.

Het duo is nogal kritisch over de milieubeweging. Met zo’n onderwerp weet Kelder wel raad. Het is niet het vooruitstrevendste deel van de wereld waar hij de luisteraar in de Jortcasts heenvoert. Van zijn plaats in het politieke spectrum maakt hij nooit een geheim.

Een maand geleden al zwengelde hij op tv het debat aan over de economie in crisistijden, wat hem volgens sommigen tot een ‘dwarsdenker’ maakte. Op de radio zet hij zijn campagne voort, met podcasts met uitdagende titels als ‘De jeugd: braaf in lockdown’, ‘Waarom ook stoute bedrijven steun moeten krijgen’ en ‘De debiele lockdown & angst als raadgever’.

Omdat hij niet dramt, op de radio, maar prikkelt en goed geïnformeerd is, is het allemaal moeiteloos te verdragen, mede dankzij de gasten die inderdaad van deskundig allooi zijn. De Jortcast verrijkt, de pedante toon en temerige manier van vragen van de naamgever ten spijt. Jort Kelder kan interviewen, het moet maar eens worden gezegd.

De Jortcast

***

Interviews

Door Jort Kelder, voor AvroTros NPO Radio 1

nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden