RecensieDans

In zijn Kerstgala presenteert gezelschap Introdans een bloemlezing van vier sterke muziekballetten (vier sterren)

Op muziek van Rossini vliegen de dansers als raven door de lucht.

Het dansgezelschap Introdans. Beeld Hans Gerritsen
Het dansgezelschap Introdans.Beeld Hans Gerritsen

Het mooie aan goed gemaakte muziekballetten is dat choreografen je met nieuwe oren naar bekende composities laten luisteren. Of beter: met nieuwe ogen laten kijken. Je ontdekt reliëf en patronen. Je ziet en voelt de rust van adagio, de opwinding van allegro en de melancholie of doodsverlangen van lento. Hans van Manen kan dat als geen ander, Jiří Kylián ook en Nils Christe is eveneens zo’n muzikaal choreograaf. Wanneer je bovendien nog goed getimede humor in beweging weet uit te drukken – niet eenvoudig – pak je het scherzo bij de kladden.

Het dansgezelschap Introdans. Beeld Hans Gerritsen
Het dansgezelschap Introdans.Beeld Hans Gerritsen

Het voelt dus vertrouwd dat artistiek leider Roel Voorintholt voor het klassiek en muzikaal getoonzette Kerstgala 2018 uit het repertoire van Introdans juist balletten van deze choreografen kiest. Kylián duikt intens in een liederencyclus van Gustav Mahler (Lieder Eines Fahrenden Gesellen, 1982), Christe vangt in Cantus (2015) de opzwepende intimiteit van Arvo Pärt en Van Manen geeft in Black Cake (1989) een stijlvol sarcastisch antwoord op fragmenten van Tsjaikovski, Janácek en Stravinsky. Mooi dat Voorintholt daaraan een voor Introdans nieuw werk van de Italiaanse choreograaf Mauro Bigonzetti (artistiek leider van Aterballeto) toevoegt: het energieke en ludieke slot van Rossini Cards (2004) op een fragment uit De stelende ekster van componist Gioachino Rossini. Het hele ensemble is losjes gestoken in zwarte colbertjes en baretten, met (bijna) blote bast. Zo zwierig als ze in paren opkomen, zo scherp verspringen ze in strak wisselende rijen. De dansers koppelen lef en bravoure aan exact getimede sprongen op de plaats. Soms lijken ze als raven door de lucht te vliegen. Door de heldere patronen, met veel in canon doorgegeven bewegingen zoals een armgolfslag of een handwijzing, wordt de tinteling van Rossini’s operamuziek zicht- en voelbaar. Laat die tafel met kaarslicht uit het begin van Rossini Cards ook maar aanrukken!

Kerstgala 2018 door Introdans, 26/12, Stadstheater Arnhem. Choreografieën van Hans van Manen, Jirí Kyián, Nils Christe en Mauro Bigonzetti. 29/12 in Theater Orpheus, Apeldoorn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden