Recensie Broeder Dieleman

In Zeeuws dialect wordt een voor de meesten onbekend stukje landschap tot leven gebracht (vijf sterren)

De Zeeuwse Tonnie Dieleman brengt als Broeder Dieleman met zijn liedjes en muziek een ode aan de verhalen en het landschap van Zeeuws-Vlaanderen waar hij opgroeide.

Komma is zijn vierde en meest indrukwekkende werkstuk. Een fotoboek, dubbel-cd (of dubbel-lp) ineen. Het resultaat van lange wandeltochten door het Land van Axel, langs de kreekjes en door de plaatsjes even buiten Terneuzen. Hij legde details uit die omgeving vast in foto’s en verklankte als een waarachtig folkzanger verhalen die hij uit de overlevering had meegekregen of zelf had bedacht, ingegeven door het natuurschoon om hem heen.

Komma is een prachtig, impressionistisch kunstwerk. Dieleman zingt met een vertellende zangstem. Soms heeft hij in zijn folkballades een klassieke cadans te pakken, of een goede melodie. Maar daar is het hem niet om te doen. Hij wil het toeval laten prevaleren en momenten van schoonheid betrappen. Ook de begeleidende muziek klinkt aarzelend en zoekend. De tokkelende banjo van Dieleman zelf, de dwarrelende piano-noten van producer Pim van de Werken en een saxofoon die klinkt als een winterbriesje: het is allemaal even wonderlijk als wonderschoon.

En dan is er op het tweede album nog de langdurige improvisatie in twee delen, ’t Gat van Pinten. Waarop door Dieleman gemaakte ‘field recordings’ bewerkt worden tot spannende soundscapes. Ganzen vliegen over, het water klotst tegen de steiger en vogels fluiten. Maar op de achtergrond klinkt de dreiging dat het allemaal voorbij kan zijn.

In Zeeuws dialect brengt Dieleman op Komma zo een voor de meesten onbekend stukje landschap tot leven, en komt wat hem zo fascineert steeds dichterbij. Of zoals Dieleman in Onaf Pad zingt:

‘Tot die tied ier is verstreken/is die lied alvast een groet/en ergens halverwege ‘t onaf pad/loop jie mie tegemoet’

Broeder Dieleman: Komma. Snowstar Records.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.