RecensieIn Vrede

In Vrede is een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat ★★★★☆

De vertelling heeft een mooi ritme, is sterk geacteerd en spannend vormgegeven.

In Vrede van Berg&Bos Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2
In Vrede van Berg&BosBeeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Een straat. De een is er geboren, de ander woont er nog maar net. De een weet precies wat de straat allemaal gezien heeft de afgelopen driekwart eeuw, de ander is allang blij dat-ie idioot veel geld mag neertellen voor die paar vierkante meters en komt pas later na te denken over de historie van het pand. Contact tussen de buurtbewoners is er niet. En toch zijn de personages verbonden door een verhaallijn – onzichtbaar voor henzelf – in de nieuwste voorstelling van het gezelschap van acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos (Berg&Bos).

Van den Berg speelt een jonge zzp’er, bezig met de ontwikkeling van hotelwebsites; hij werkt thuis, in zijn net bemachtigde huurwoninkje. Even verderop woont een vrouw in rolstoel (Annet Malherbe) samen met haar herinneringen. De straat wordt ook belangrijk in het leven van het personage van Paul R. Kooij, die zijn oude moeder (Wendell Jaspers) zou willen bestoken met vragen over het verleden. Een vervlogen tijd waarin een stille dame in het geel (Yara Alink) een belangrijke rol heeft gehad.

In Vrede speelt weliswaar in Nederland na de oorlog, maar niemand van de personages die echt vrede heeft met het bestaan. In regie van de jonge Eva Line de Boer wordt dat verhaal waardig en indrukwekkend gebracht: met een mooi ritme, prettig veel ruimte voor de vertelling, vormgeving met een twist en goed spel.

Berg&Bos werkte bovendien samen met de gevluchte Syrische schrijver en vertaler Nabil Nabo en daarmee komt op bepaald moment ook de huidige oorlogstijd aan bod. Met het besef van de wonden die de jaren veertig van de vorige eeuw hebben geslagen, zouden we ons nu kunnen realiseren hoe hardnekkig de conflicten ons zullen najagen.

In Vrede door Berg&Bos. Tekst: Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo. Regie: Eva Line de Boer. 16/3, Haarlem, Toneelschuur. Tournee t/m 10/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden