BladVorsten

In Vorsten gaat de koning gewoon naar Winschoten

Het tijdschrift Vorsten noemt zich met een grapje ‘al sinds 1973 hofleverancier’.

Paul Onkenhout
null Beeld

Griekenland is mijlenver weg in een rubriek in het blad Vorsten met de nogal amicale titel ‘Willems wereld’. In ‘Willems wereld’ wordt verslag gedaan van de binnenlandse trips van onze koning, naar Winschoten bijvoorbeeld.

Bij het bedrijf PerkinElmer opende hij een nieuwe productie- en assemblagelocatie voor coronatestkits. ‘Dat deed hij door als tijdelijke vrijwilliger aan te schuiven bij het inpakken van de kits en de lopende band aan te zetten.’ Hij ging ook langs bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, nam een kijkje in de bestuurderscabine en ‘vroeg verraste reizigers naar hun ervaringen met het reizen op deze inmiddels beroemde lijn’.

Vorsten noemt zich met een grapje ‘al sinds 1973 hofleverancier’. Hoofdredacteur is, sinds 2012, Justine Marcella, een vrouw die op radio en tv (RTL Boulevard) regelmatig wordt geconsulteerd over haar specialisme. Geinig detail: Marcella is geboren in Soestdijk.

Haar vooropleiding kreeg ze bij Blauw bloed, het tv-programma dat inhoudelijk raakvlakken met Vorsten heeft. ‘Het pr-programma van de koning’, noemde de Volkskrant Blauw bloed maandag in een tv-recensie, naar aanleiding van de geflopte vakantiereis van het koninklijk paar en hun drie kinderen.

Marcella zit dicht bij het vuur. Ze was aanwezig bij het huwelijk van de koning, zijn broers en zijn neven en ze zag ‘vele baby’tjes gedoopt worden’, schrijft ze in het voorwoord. Toen de zoon van Constantijn en Laurentien, Claus, de eerste steen mocht leggen van de verbouwing van Panorama Mesdag en de toespraken nogal lang duurden, speelde ze achter in de zaal ‘Bob de Bouwer’ met hem.

In Vorsten worden ook de buitenlandse vorsten en hun familieleden enthousiast in de schijnwerpers gezet. Het is niet allemaal koek en ei. In een portret van prinses Sibylla van Zweden, de moeder van koning Karel Gustaaf, komen ook haar vermeende nazisympathieën ter sprake.

De vreemdste vogel is de koning van Thailand, Vajiralongkorn. Hij woont het grootste deel van het jaar in Duitsland, in een luxe hotel ‘met naar verluidt zo’n twintig vrouwen om zich heen’. Koningin Suthida is, om begrijpelijke redenen, niet een van die vrouwen. Zij verblijft in een hotel in Zwitserland.

Zo bont maakt Willem-Alexander het gelukkig niet. In ‘Willems wereld’ wordt ook melding gemaakt van een bezoek aan Naturalis in Leiden. Het was bekend terrein voor hem. Hij bracht er naar eigen zeggen ‘vele, vele regenachtige weekenddagen’ door met zijn kinderen – wat de trip naar Griekenland in de herfstvakantie misschien niet helemaal verklaart, maar voor een deel wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden