TheaterrecensieVaudeville Festival

In tijden van viruswaanzin dan wel -waarheid is Rhinocéros van De Theatertroep zeer aan te raden ★★★★☆

Het collectief organiseert een eigen minifestival, met nog twee voorstellingen.

Vincent Kouters
‘Kaal’ door De Theatertroep. Beeld Nicole Kienhuis
‘Kaal’ door De Theatertroep.Beeld Nicole Kienhuis

Er rennen neushoorns door de straten. Niemand weet waar ze vandaan komen. De inwoners van het stadje kunnen moeilijk adequaat reageren op deze nieuwe plaag en vervallen in oeverloze discussies over bijzaken, zoals het betwiste aantal hoorns van de neushoorns. Als blijkt dat de neushoorns besmettelijk zijn, is de epidemie compleet en daarmee ook de massahysterie.

Acteurscollectief De Theatertroep speelt deze weken een korte, stevig bewerkte versie van het absurdistische toneelstuk Rhinocéros (1959) van Eugène Ionesco. Dat doen ze tijdens hun eigen minifestival in Theater Frascati, genaamd Vaudeville Festival: Plays To Please You Everyday.

Deze komedie vol miscommunicaties, platitudes en onlogische redenaties is in wezen al zestig jaar actueel, maar krijgt in tijden van viruswaanzin dan wel -waarheid extra betekenis. De Theatertroep speelt het stuk in een half uurtje, met nadruk op de lollige kant van het verhaal. Zeer aan te raden, juist nu.

Die preoccupatie met satire en vermaak toont de groep ook in de andere twee stukken die ze spelen: Kaal, een al even absurdistische montage van een stuk van Don Duyns en een andere tekst van Ionesco, en De bomen, het bos, dat meer een verzameling sketches is, met werk van eersteklas komedieschrijvers als Shakespeare, Monty Python en Noël Coward.

Hoewel deze voorstellingen niet zo sterk en puntig zijn als hun versie van Rhinocéros, valt er genoeg te lachen, zoals een scène waarin twee ‘jagerjagers’ op jagers jagen om ‘de jagerpopulatie op peil te houden’.

Het leukste aan De Theatertroep is de omvang van het acteurscollectief. Al gauw staan er tien spelers op het toneel. Kom daar nog maar eens om in deze tijden, waarin monologen de nieuwe dominante theatervorm zijn. Dat het allemaal raskomedianten zijn met een sterk gevoel voor improvisatie, maakt zo’n middagje en avondje Theatertroep een haast unieke ervaring.

Vaudeville Festival: Plays To Please You Everyday

Theater

★★★★☆

Van De Theatertroep, met Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Cas van Eldonk, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Jordi Möllering, Nicoline Raatgever, Emma Remmelts, Jochum Veenstra, Justin van der Veen, Roos Visser.

Theater Frascati, Amsterdam, 18/8. Daar t/m 29/8, later tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden