In The Keepers zoeken slachtoffers na 50 jaar nog steeds gerechtigheid

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: The Keepers.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Cathy Cesnik, een jonge non die Engelse les gaf op een middelbare school in Baltimore, verdween op 7 november 1969. Twee maanden later werd haar lichaam gevonden in een veld niet ver van haar huis. De moordenaar werd nooit gepakt. 46 jaar later zendt Netflix een zevendelige reconstructie van deze cold case uit. Een verhaal dat weliswaar begint met een nooit afgesloten moorddossier, maar al snel uitwaaiert naar een grote misbruikzaak op een katholieke meisjesschool. Met de daarop volgende doofpotaffaire, waar de kerk, justitie en politie de handen ineen sloegen om de verschrikkelijke waarheid te verdonkermanen.

In The Keepers introduceert maker Ryan White diverse monsters, die ons voortdurend vanaf hun jaarboekfotootje aangrijzen. Vader Maskell voorop, een decaan op de Archbishop Keough-school, waar Cesnik ook lesgaf, die de leerlingen onder zijn hoede systematisch misbruikte. Maar we leren ook zuster Cathy kennen, een vrouw van wie slechts enkele kiekjes over zijn, maar die een diepe indruk heeft gemaakt op haar leerlingen.

The Keepers (****)

Documentaire
Regie: Ryan White
Te zien op Netflix

Het verhaal naar het onderzoek begint met twee van die oud-leerlingen, inmiddels gepensioneerde vrouwen van in de zestig, die hun leven wijdden aan het onderzoek naar de moord op hun oude lerares. Zij zijn de helden van The Keepers, die ontdekten dat dat ene draadje naar het verleden een heel schandaal met zich meesleepte.

The Keepers, sinds deze week op Netflix, roept vergelijkingen op met Making a Murderer, maar de verschillen zijn groter dan de overeenkomsten. Hier geen vermeende daders die hun onschuld proberen te bewijzen, maar slachtoffers die een halve eeuw na dato nog steeds op gerechtigheid wachten. In veel gevallen vertellen zij voor het eerst het verhaal over wat hun overkomen is in de kamer van de decaan, aan het eind van de lange gang met de glimmende vloer, waar we keer op keer terugkeren.

De vraag die telkens terugkomt: heeft de verdwijning van Cathy Cesnik te maken met het misbruikschandaal op de school waar ze lesgaf? Het beeld dat blijft hangen: een kleine pasfoto van een stralende jonge vrouw, die in haar korte tijd op aarde een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden