In the Heart of the Sea werkt en werkt niet

In In the Heart of the Sea worstelt spektakelcinema met literaire thema's, Hollywoodromantiek met stof tot nadenken. Een onvergetelijke scène speelt zich juist af in het krappe binnenste van een dode walvis.

null Beeld
Beeld

Het is nogal wat. Met een klein houten bootje het ergens midden in een eindeloze oceaan opnemen tegen een enorme walvis, met slechts een harpoen. Je leven wagen voor walvisolie, vóór de vondst van ruwe olie de brandstof in de 19de eeuw.

Maar hoe beziet een moderne kijker die walvisjacht? Wil die de spanning van toen voelen of is het afschuwelijk zo'n harpoen in een walvismoeder te zien verdwijnen?

Het is een vraag waar regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind) niet uitkomt. In zijn In the Heart of the Sea is de walvisjacht ongemakkelijk en opwindend. Het is het soort dubbelzinnigheid dat de film net als deze scène parten speelt en intrigerend maakt tegelijk.

In the Heart of the Sea is de 3D-verfilming van het verhaal dat ten grondslag lag aan Melvilles klassieker Moby-Dick: het mysterieuze vergaan van de walvisvaarder Essex. Het resultaat is spektakelcinema versus literaire thema's. Hollywoodromantiek versus stof tot nadenken.

Het werkt, en het werkt niet. 3D leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een zee-epos: de mensen lijken nietiger door de techniek, en de omgevingen grootser - al speelt een onvergetelijke scène zich juist af in het krappe binnenste van een dode walvis.

Veel van Melvilles grotere thema's sneuvelen in de 3D-bombast, maar de onderliggende vraag (hoe ver kan de mens gaan in het vernietigen van de natuur voor eigen gewin?) maakt de blockbuster nu de klimaatconferentie in Parijs ten einde loopt prettig actueel.

Problematisch is dat de kijker de testosteron gestuurde, egocentrische mannetjes die de hoofdrollen spelen daardoor liever afgestraft ziet dan winnend. En dat is helemaal moeilijk omdat dit kostuumdrama annex monsterfilm steeds meer een survivalfilm wil zijn, waarbij de uitgemergelde bemanning in roeibootjes stuurloos dobbert in een eindeloze zee.

Hier vindt het echte drama plaats, maar daar beweegt regisseur Howard dan weer voorzichtig omheen. Hij had beter dit lijden recht in de ogen kunnen kijken dan die computergegenereerde walvis.

In the Heart of the Sea, Historisch drama, Regie, Ron Howard, Met: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Gleeson, 121 minuten, in 116 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden