BoekrecensieBart Moeyaert

In Tegenwoordig heet iedereen Sorry is de boosheid te voelen (vijf sterren)

Bart Moeyaert schetst een ontregeld gezin.

Pjotr van Lenteren
null Beeld

Bart Moeyaert: Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Met een omslag van Jang Myeong Uk

Querido; 128 pagina’s; € 17,99.

Vanaf 10 jaar

Bianca is een jaar of 12, houdt van de televisiesoap Hier bij ons en heeft een broertje met een half hart. Het litteken op zijn magere borst ziet eruit als een uitroepteken. In de huiskamer, onder een groen doek, staat zijn zuurstofapparaat klaar.

Maar rustig blijven, dat is voor Alan te veel gevraagd. Het liefst speelt hij tsunami in de tuin met zijn opblaaszwembad van de Aldi en houdt hij een worstelachtige zwemwedstrijd op het kletsnatte gras. Komt zijn vriendje Jazz op bezoek, dan gebeurt wat iedereen van ver kan zien aankomen natuurlijk toch.

Wees op je hoede, als het spannend lijkt te worden in een boek van Bart Moeyaert. In zijn vorige novelle, De Melkweg (2013), gebeurde ondanks dreiging 150 bladzijden lang helemaal niets. Sfeervol beschreven niets, dat valt niet te ontkennen. Maar al die tijd naar de passerende buurvrouw en haar hondje kijken, is zelfs voor ervaren lezers veel gevraagd.

In Tegenwoordig heet iedereen Sorry slaagt Moeyaert er wél in om iets op te roepen dat niet alleen uit woorden bestaat. De boosheid van Bianca, die zo duidelijk aandacht tekortkomt, is echt. De onbeholpenheid van de gescheiden moeder met haar twee constant ontsporende kinderen, is echt. Het bezoek van Billie King, moeder van Jazz en tevens Bianca’s heldin uit Hier bij ons, is echt. Ook al kan Bianca het niet geloven. Billie dwingt haar, zonder iets te zeggen, zichzelf niet meer te verstoppen.

Ook een aangename verrassing: het omslag van Jang Myeong Uk. Een volslagen onbekende illustrator, ontdekt door Moeyaert op Instagram. Op de voorkant zijn Bianca’s ogen open, op de achterkant dicht. Je blijft ernaar kijken.

Op allerlei manieren over boeken schrijven, daar is de boekenredactie van de Volkskrant de hele dag mee bezig. Maar hoe kiezen zij welke boeken uit het enorme aanbod worden behandeld, en hoe bepaal je wat goed en slecht is? Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden