Kort & Goed Tainted Heroes

In Tainted Heroes komt het tragische verleden van een oud Balkan-volk prachtig tot leven (vier sterren)

Beeld rv

Het gebeurt niet zelden dat een historische roman bij nader inzien ongemakkelijk actueel is. Schrijfster en classica Cornelia Golna groeide op in de VS als dochter van een Vlachische vader uit Macedonië, én als kleindochter van een in nationalistische twisten in Macedonië vermoorde grootvader. Diens lot en de wordingsgeschiedenis van Macedonië inspireerden haar tot de historische roman Tainted Heroes. Als om te bewijzen dat nationalistische passies in dit boek geenszins worden overdreven en Griekse claims nooit verjaren, gingen deze herfst honderdduizenden Grieken de straat op om te protesteren tegen de nieuwe naam ‘Noord-Macedonië’ voor het buurlandje dat nu nog, o zo onhandig, Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië heet.

In Griekse optiek mogen alleen Grieken het woord Macedonië in de mond te nemen. Echter: in dit gebied waarnaar Franse koks ooit hun beroemde gemengde salade macédoine vernoemden, waren Grieken een eeuw geleden alles behalve alleen. Hier woonden ook Bulgaren, Turken, Albanezen, Serviërs, Arvanieten én Vlachen, een oud volk van de westelijke Balkan met een aan het Roemeens verwante taal. Medio 1900 kwamen die Vlachen volledig klem te zitten tussen Griekse en Bulgaarse milities die Macedonië – officieel nog Turks gebied – in een gewapende strijd voor hun moederlanden gingen opeisen.

In Tainted Heroes komt deze complexe en tragische geschiedenis schitterend tot leven. Het boek is een fraaie evocatie van het dorpsleven in de zuidwestelijke Balkan aan het begin van de vorige eeuw, en tegelijk een universele vertelling over oprukkend nationalisme, barstende multi-etnische gemeenschappen en buren die vijanden worden. De geschiedenis van het Macedonische dorpje Moushata uit Tainted Heroes herhaalde zich aan het eind van de 20ste eeuw in vele dorpjes in Bosnië, en aan het begin van de 21ste in Syrië en Irak. De Griekse en Bulgaarse guerrillastrijders in dit boek laten zich moeiteloos vervangen door hedendaagse Syrische milities. Tainted Heroes laat zich vertalen als ‘bezoedelde helden’ – wélke helden in dit boek bezoedeld raken, mag iedere lezer voor zich bepalen.

Cornelia Golna: Tainted Heroes – A Novel

Go-Bos Press; 412 pagina’s; € 21,50.

Meer lezen?

Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen’
Op allerlei manieren over boeken schrijven, daar is de boekenredactie van de Volkskrant de hele dag mee bezig. Maar hoe kiezen zij welke boeken uit het enorme aanbod worden behandeld, en hoe bepaal je wat goed en slecht is? Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden