PodcastrecensieSway

In ‘Sway’ hoor je het juiste interview op het juiste moment ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: Sway.

Mark Moorman
null Beeld The New York Times
Beeld The New York Times

We kunnen wel zeggen dat Kara Swisher, opinieschrijver van The New York Times en sinds september 2020 de maker van de NYT-podcast Sway, het jaar uitstekend is begonnen. Op 7 januari bestond de aflevering van Sway, waarin Swisher een paar keer per week met een invloedrijke ceo, journalist of cultuurmaker praat, uit een interview met John Matze, de baas van Parler. En zoals zo vaak was dit weer het juiste interview op het juiste moment.

Het platform Parler was de laatste maanden in het nieuws als de vluchtheuvel voor iedere rechtsradicaal en complotdenker die zich in de betrekkelijke mainstream van Facebook en Twitter niet meer thuis voelde. Swisher legde Matze het vuur aan de schenen in een gesprek dat een dag eerder, tijdens de bestorming van het Capitool, werd opgenomen. Voelde hij zich niet op een of andere manier verantwoordelijk voor wat hier in Washington gebeurde, want ook in die eerste uren was duidelijk dat communicatie via Parler een belangrijke rol had gespeeld? Nee, zei Matze, ik en mijn platform voelen ons niet verantwoordelijk voor wat hier gebeurt. En dat was precies de quote die Apple en Amazon aanhaalden toen ze Matze en Parler er even later uitgooiden.

Zullen we even de rest van de maand januari doornemen, die pas net over de helft is? Op 4 januari sprak ze Bela Bajaria, de vrouw die bij Netflix verantwoordelijk is voor de internationale films en series; na John Matze was John Poulos te gast, de topman van Dominion Voting Systems, een van de slachtoffers van de stemfraude-complottheorie.

Op zoek naar meer podcast? De Volkskrant tipt welke de moeite waard zijn

En een dag later schoof Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour aan op de dag dat het blad zijn Kamala Harris-cover bekendmaakte. Bij Swisher kon Wintour nog even haar enthousiasme over de informele cover delen, een paar uur voordat Twitter heel anders leek te oordelen. Want was dat informele aspect wel respectvol genoeg voor een zwarte vrouw die toch het op-een-na-hoogste ambt ging bekleden? Hadden we een man in deze positie ook op zijn sneakers afgebeeld? En weer zat Sway midden in de kwestie van de dag.

De stijl van Swisher kan zelf ook informeel worden genoemd, razendsnel, met veel persoonlijke terzijdes, maar altijd buitengewoon goed geïnformeerd. Ze is al sinds 1994 een van de belangrijkste techjournalisten en heeft in Hollywood en Silicon Valley ongeveer iedereen zien komen en gaan. En dat heeft haar, gezien haar gastenlijst, kennelijk een reputatie opgeleverd waar je geen nee tegen kan zeggen. Al kan het je de kop kosten.

Sway

★★★★☆

Een interviewpodcast van Kara Swisher

Een podcast van The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden