In steeds meer gezinnen twee of meer tv's

Een tweede televisietoestel begint in /nick FactStadNederland al gewoon te worden, een derde toestel komt steeds vaker voor. Het aantal huishoudens dat over één tv beschikt (56 procent in 1999), neemt voortdurend af....

Van onze verslaggever

Van de huishoudens heeft 31 procent een tweede tv en 10 procent een derde. Het percentage Nederlanders dat het zonder tv doet, bedraagt al jaren 2 procent. Dat geldt tevens voor degenen die naar een zwartwit-tv kijken, ook 2 procent.

Uit een jaarlijks onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek blijkt dat 98 procent van de huishoudens één of meer tv-toestellen bezit. Het bezit van twee toestellen is de afgelopen twee jaar stabiel gebleven, maar het bezit van drie tv's is vorig jaar vrij sterk toegenomen: van 8 naar 10 procent.

Van de huishoudens beschikt 9 procent over een breedbeeldtelevisie. Hoewel kabel-tv overheerst (93 procent), gebruikte 5 procent van de Nederlanders vorig jaar een schotelantenne.

Het bezit van videorecorders is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 1987 had 37 procent van de huishoudens een videorecorder. In 1999 was dat 77 procent. De toename was in 1999 echter geringer dan in voorgaande jaren.

Het bezit van een videocamera neemt elk jaar toe, maar langzaam. Vorig jaar beschikte 20 procent van de huishoudens over zo'n camera tegen 18 procent in 1998 en 16 procent in de twee jaren daarvoor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden