In Soof 2 staat er te weinig op het spel

Soof 2 is minder grappig dan het origineel en de grappen die worden gemaakt, vallen niet altijd even goed. Het is op, maar Sophie, alias Soof, heeft het zelf nog niet door.

We treffen Soof bij de relatietherapeut, naast echtgenoot Kasper (Fedja van Huêt), die nu écht wil scheiden. De openingsscène van Soof 2 zal een deceptie zijn voor wie geloof hechtte aan het zo opgewekte slot van de succeskomedie uit 2013.

Die film, een van de betere Nederlandse romantische komedies, kwam destijds met de boodschap dat elk huwelijk weleens op springen staat, maar bij elkaar blijven en opnieuw verliefd worden toch ook een optie is. Dat is mislukt, blijkt in dit vervolgdeel. Soof belandt in een crisis: hangend op de bank, rap verslonzend en weinig betrokken bij haar restaurant, dat terstond wordt afgeserveerd door de eetcriticus van De Telegraaf: ziel weg uit Kooksoof. Kasper valt (alweer) voor een jonge vriendin. Hij verkent het hipsterleven.

Zo zetten de filmmakers vlot de lijntjes uit: de rigoureuze splitsing van het koppel moet ruimte bieden voor nieuw avontuur. En Soof zelf blijft een fijn personage: soms nuchter, soms verdwaasd, een tikje lomp en toch ook aantrekkelijk, zonder maniertjes vertolkt door Lies Visschedijk.

Soof 2

Komedie
Regie: Esmé Lammers.
Met: Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Achmed Akkabi, Dan Karaty, Daan Schuurmans, Maryam Hassouni, Anneke Blok.
98 min., in 130 zalen.

De eerste Soof was losjes gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, maar het tweede deel kennelijk niet: op de aftiteling blijft ze ongenoemd. Ook regisseur Antoinette Beumer haakte af, zus en scenarist Marjolein bleef wel aan voor het vervolg. Esmé Lammers (Lange leve de koningin, Amazones) nam de regie over.

Gebleven is de goedmoedige, spottende kijk op het moderne bestaan: Soofs restaurant moet mee in de doorgeslagen foodiecultuur en balanskookkunst. En ook dansster en lustobject Dan Karaty schuift aan; Soofs venster op dat andere, meer glamoureuze leven.

Maar eenmaal in stelling gebracht, wordt Soof 2 toch niet zo grappig als het origineel. Dat zit 'm deels in timing, de grappen vallen niet altijd even goed. Het zijn er ook iets minder, lijkt wel. En de algehele scenario-opzet kent een zwakte: er staat te weinig op het spel voor Soof. Dat huwelijk is toch al stuk. En al is Soofs geflirt met nieuwe personages, zoals een dierenarts (Daan Schuurmans) en kok Bauke (Achmed Akkabi) nog wel amusant, het doet er niet werkelijk toe voor de plot.

Vaak, erg vaak, leunen de makers op emotieversterkende muziek. Of nog zo'n paardenmiddel binnen dit genre: even een teug kerstsfeer. Het maakt Soof 2 minder fris, wat sleets. Daarmee kom je in de bioscoop nog wel een keer weg, ook gezien de reputatie van het eerste deel, maar dit doet vrezen voor de al aangekondigde tv-serie. Soof is toe aan iets nieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden