In seizoen 9 van Curb Your Enthusiasm stuurt Larry David weer recht op maximale gêne aan

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Curb Your Enthusiasm, seizoen 9, aflevering 1.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Seizoen negen van Curb Your Enthousiasm, zes jaar na de laatste aflevering in 2011, begint met een woedende worsteling met een defect zeeppompje en eindigt iets minder alledaags met een fatwa van de hoofdpersoon door de ayatollah van Iran. En in het hoofd van Larry David, schrijver en hoofdpersoon van het uitzinnige ego-document dat Curb Your Enthusiasm is, vallen de dominosteentjes van het verhaal op volstrekt vanzelfsprekende wijze om.

Even voor de late inhakers: Larry David was samen met Jerry Seinfeld de schrijver van de legendarische comedyserie Seinfeld (1989-1998). Wie wil zien hoe goed het ook al weer was kan terecht op Amazon Prime Video, waar de hele serie staat. De neurotische hypochonder George Costanza was het personage waarin David het meest over zichzelf kwijt kon.

Curb Your Enthusiasm
Komedie
Van en met Larry David.
Te zien op Ziggo (HBO).

De 'George-lijn' werd door David voortgezet in Curb Your Enthousiasm, waarin hij een fictieve versie van zijn eigen leven leidt, omringd door sterren die met zichzelf de draak steken en fictieve personages die slachtoffer zijn van Davids nietsontziende botheid, door hem zelf versleten voor rechtvaardigheidsdrang.

In de eerste aflevering Foisted! (wat vrij vertaald 'aangesmeerd' betekent) treffen we Larry na een aantal jaar weer aan in zijn riante villa in Hollywood waar hij heeft gewerkt aan de musical Fatwa!, over de verhouding tussen de ayatollah en de Engels-Indiase schrijver Salman Rushdie. In een andere verhaallijn merkt David dat zijn matige assistent hem 'aangesmeerd' is door talkshowpresentator Jimmy Kimmel. Hij kan haar moeilijk ontslaan, want ze loopt met een stok en heeft een traumatische persoonlijke geschiedenis. Nee, er zit maar één ding op: haar bij iemand anders onderbrengen. En dan is er nog de kwestie van het aanstaande lesbische huwelijk waar hij een bom onder legt. En een discussie over hoeveel medeleven je moet tonen als de kanarie van je beste vriend is overleden.

Ook in seizoen negen stuurt David weer recht op maximale gêne aan, waarbij hij zelf overigens ook voortdurend het slachtoffer is. Die fatwa is pas het begin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden